Ongeval in en rondom het huis, wat nu?
16 december 2020 
in 2020

Ongeval in en rondom het huis, wat nu?

Iedereen kent het wel. Nog even snel iets boven pakken en u valt vervolgens van de trap. U bent de heg/struik aan het snoeien wanneer de ladder inzakt en u ten val komt. Zo zijn er tal van voorbeelden van ongevallen die dagelijks in en rondom het huis plaatsvinden. Hoe klein of simpel het ongeval ook is: het kan vervelend en langdurig letsel veroorzaken. Hierdoor wordt schade geleden. Te denken valt onder meer aan medische kosten (eigen risico, fysiotherapie etc.), reiskosten of zelfs arbeidsongeschiktheid. Wat kunt u in zo’n geval doen om de schade te verhalen?

Het is lang niet altijd mogelijk om een ander voor de schade aansprakelijk te houden. Wanneer het ongeval vooral wordt veroorzaakt door een onhandigheid of onoplettendheid van uzelf, is dit vaak lastig. Wanneer u van de trap valt omdat u uit haast een traptrede mist, zal u hier niet snel een ander voor aansprakelijk kunnen stellen.

Aansprakelijkheid voor huis-, tuin- en keukenongevallen

Toch zijn er tal van gevallen waarin dit wél kan. Dit zijn doorgaans ongevallen die worden veroorzaakt door een onhandigheid, onoplettendheid of zelfs door de schuld van iemand anders, zoals een huisgenoot. Een val van de trap die is veroorzaakt doordat de leuning die u vast had plotseling van de muur komt, aangezien uw huisgenoot deze nét had losgeschroefd om te schilderen. Of een val van de ladder tijdens het snoeien van de heg veroorzaakt doordat een kennis de ladder niet goed had uitgeschoven en dit eigenlijk wel wist, maar hier niet voor had gewaarschuwd. In dergelijke gevallen is de kans groot dat een ander aansprakelijk kan worden gehouden voor de schade.

Wanneer deze persoon een aansprakelijkheidsverzekering (WA-verzekering) had afgesloten op het moment dat het ongeval plaatsvond, zal deze verzekeraar de zaak verder in behandeling nemen. De persoon in kwestie zal hier zelf dan niet veel van merken. Het aansprakelijk stellen van een bekende, heeft dus lang niet altijd vervelende consequenties.

Natuurlijk gebeuren in en rondom het huis ook ongevallen waarbij geen andere persoon bij is betrokken, zoals een gebrekkige opstal of een ondeugdelijke roerende zaak. Te denken valt aan een trap in de galerij van een huurappartement die plotseling een trede mist, waardoor u ten val komt. Grote kans dat de verhuurder hiervoor aansprakelijk gesteld kan worden. Of een powerbank die plotseling ontploft waardoor u letsel oploopt. Hiervoor kan de verkoper en/of producent mogelijk aansprakelijk gesteld worden.

Schakel de hulp in van een letselschade advocaat

Omdat ongevallen in en rondom het huis in een klein hoekje zitten, gebeuren er veel verschillende ongevallen. Of in uw specifieke geval een andere partij aansprakelijk gehouden kan worden voor de schade, moet goed onderzocht worden. Het is verstandig om daarvoor iemand in te schakelen met specifieke juridische kennis: een letselschade advocaat.

Auteur: Susanne Fijen

Uw verhaal samen met ons bespreken?

Dat kan geheel vrijblijvend!

Tijdens dit gesprek delen wij graag onze kennis en overleggen we de aanpak.

Indien nodig stappen we voor u naar de rechter.