Nu.nl:Nabestaanden MH17 nemen advocaat in de arm
06 december 2014 

Nu.nl:Nabestaanden MH17 nemen advocaat in de arm

Een kernteam van zes advocaten staat nabestaanden bij van zeker 114 slachtoffers van de ramp met de MH17. De advocaten onderhandelen namens de nabestaanden met de advocaten van Malaysia Airlines over schadeclaims.
Dat blijkt uit een rondgang van het ANP.

De nabestaanden hebben recht op een eerste voorschot van 5.000 dollar en kunnen daarna aanspraak maken op nog eens een voorschot van 50.000 dollar.

Daarvoor moeten ze wel heel wat formulieren invullen en langs bij de notaris om bijvoorbeeld kopieën van paspoorten en handtekeningen te laten legaliseren. Daarbij krijgen ze hulp van de advocaten. Los van de 55.000 dollar aan voorschotten, worden begrafeniskosten apart vergoed.

Voorschotten

”De zaken zijn in een iets rustiger vaarwater terechtgekomen”, zei advocaat Veeru Mewa. Een aantal nabestaanden heeft KLM en Malaysia Airlines aansprakelijk gesteld en momenteel zijn ze druk met het regelen van de voorschotten van 50.000 dollar per slachtoffer.

”Maar de kosten kunnen doorlopen, ook als de 50.000 dollar op zijn. We onderhandelen dan over extra geld voor de nabestaanden met de advocaten van Malaysia Airlines.” Dat gebeurt ook als er een financiële noodsituatie ontstaat, bijvoorbeeld door hypotheekkosten voor het huis van de slachtoffers.

Begrafeniskosten

Peter Langstraat staat nabestaanden van 27 slachtoffers bij. Hij zegt momenteel aan te lopen tegen de vergoeding van begrafeniskosten. ”De advocaten van Malaysia Airlines gaan uit van gemiddelde kosten van 8000 tot 10.000 euro per begrafenis. Maar bij jonge mensen die plotseling uit het leven zijn gerukt ligt dat natuurlijk een heel stuk hoger dan bij een negentigjarige die rustig inslaapt.”

Ook advocaat Sander de Lang (SAP Advocaten)loopt tegen dit probleem aan. ”Een grote uitvaart kost wel een stuk meer dan tienduizend euro. Ik ben benieuwd hoe de advocaten van Malaysia Airlines omgaan met een begrafenisnota van 38.000 euro.” Begrafeniskosten worden volgens De Lang apart vergoed en vallen buiten het eerste voorschot van 5.000 dollar en het tweede voorschot van 50.000 dollar.

Waarheid

Avocaat Evert Wytema merkt op dat veel nabestaanden nog geen advocaat in de hand hebben genomen. Hij vindt het belangrijk dat dat wel gebeurt. ”Maar dan moet het echt goede rechtshulp zijn, bij een advocaat die ervaring heeft met dit soort zaken. En dan preek ik niet voor eigen parochie.” Volgens Wytema is het belangrijk dat advocaten de krachten bundelen. ”Dat hebben we destijds na de crash van Turkish Airlines ook gedaan.”

De zes advocaten benadrukken dat het van groot belang is dat de waarheid boven tafel komt over wat er nou echt gebeurd is. ”Daarmee kan ook voorkomen worden dat zoiets nog eens gebeurt”, hoopt Antoinette Collignon. ”Een oorlog kan je nooit helemaal voorkomen, maar wel dat vliegtuigen doelwit worden van een geschil waar ze niets mee te maken hebben. Moest het luchtruim boven het gebied niet veel vroeger dicht?”, vraagt Collignon zich af.

Schuldigen

Bij de ramp in het oosten van Oekraïne kwamen op 17 juli alle 298 inzittenden van de Boeing 777 van Malaysia Airlines om het leven, onder wie 196 Nederlanders.

Momenteel doen zowel de Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV) en het Openbaar Ministerie (OM) onderzoek naar respectievelijk de oorzaak en de schuldigen van de ramp.

Uw verhaal samen met ons bespreken?

Dat kan geheel vrijblijvend!

Tijdens dit gesprek delen wij graag onze kennis en overleggen we de aanpak.

Indien nodig stappen we voor u naar de rechter.