NRC: CNN citeert rapport Onderzoeksraad: rebellen schoten MH17 neer met Boek-raket
16 juli 2015 

NRC: CNN citeert rapport Onderzoeksraad: rebellen schoten MH17 neer met Boek-raket

Pro-Russische rebellen zijn verantwoordelijk voor het neerhalen van vlucht MH17. Dat schrijft, volgens tv-zender CNN, de Nederlandse Onderzoeksraad voor Veiligheid die de crash onderzoekt.

Het nog vertrouwelijke conceptrapport is voor commentaar naar verschillende partijen gestuurd, zoals de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA. CNN sprak twee anonieme bronnen die het hebben ingezien. De Onderzoeksraad wil niet reageren.

Eén van de twee bronnen zegt dat het conceptrapport beschrijft dat MH17 is neergehaald met een Boek-raket, en het traject van de raket beschrijft.

Ook meldt CNN dat Malaysia Airlines berichten van andere landen over de gevaren van vliegen over het conflictgebied niet heeft gelezen. Het zijn berichten (‘Notams’ ) die voor de vlucht aan piloten worden meegegeven, met advies hoe de vlucht uit te voeren.

Een groep nabestaanden van Britse slachtoffers van de ramp met de MH17 eist een schadevergoeding van rebellenleider Igor Girkin (alias Strelkov). De groep eist 900 miljoen dollar, zo meldt vandaag het Britse dagblad The Telegraph. Bij de ramp kwamen tien Britten om. Girkin woont nu in Moskou. Advocaat Sander de Lang, die nabestaanden van de Nederlandse slachtoffers bijstaat, noemt de schadeclaim „veel te vroeg en een kwalijke pr-stunt” van de betrokken Amerikaanse advocaten. De Lang sluit een schadeclaim richting daders niet uit. „Daarover kan echter pas op z’n vroegst in de loop van 2016 een besluit vallen”, aldus De Lang. Dan is het internationaal strafrechtelijk onderzoek klaar.

Uw verhaal samen met ons bespreken?

Dat kan geheel vrijblijvend!

Tijdens dit gesprek delen wij graag onze kennis en overleggen we de aanpak.

Indien nodig stappen we voor u naar de rechter.