Nederlandse paters beschuldigd van seksueel misbruik
27 februari 2010 

Nederlandse paters beschuldigd van seksueel misbruik

AD / ‘S-HEERENBERG – Nederlandse paters van de rooms-katholieke orde van de Salesianen van Don Bosco worden beschuldigd van seksueel misbruik van kinderen.

Slachtoffers zeggen dat ze in de jaren ’60 en ’70 in klooster Huize Don Rua in het Gelderse ‘s-Heerenberg door katholieke priesters zijn misbruikt. Zaken uit die tijd zijn al verjaard. De orde kwam deze maand ook al in opspraak in Duitsland. Daar zijn mogelijk honderd leerlingen van internaten en seminaries misbruikt. De omvang van het misbruik in Nederland is nog onduidelijk.
Overste Herman Spronck, de hoogste salesiaan in Nederland, wil een onafhankelijk onderzoek.
,,Wij zullen daaraan meewerken. Als de beschuldigingen waar zijn, zullen wij schuld bekennen, excuses maken, eventueel therapie vergoeden of een schadebedrag uitkeren aan slachtoffers.”
Het onderzoek wordt waarschijnlijk uitgevoerd door een commissie van het instituut dat in 1995 werd opgericht om seksueel misbruik in de katholieke kerk te onderzoeken. De commissie heeft al driehonderd meldingen gekregen. Tientallen klachten zijn gegrond verklaard.
De orde van de salesianen van Don Bosco is in 1926 opgericht voor kansarme kinderen. In Huize Don Rua sliepen zo’n honderd kinderen van 12 tot 18 jaar.

Uw verhaal samen met ons bespreken?

Dat kan geheel vrijblijvend!

Tijdens dit gesprek delen wij graag onze kennis en overleggen we de aanpak.

Indien nodig stappen we voor u naar de rechter.