Mensenrechtenhof beslist of het Rusland berecht voor MH17: ‘Een heel belangrijke en bijzondere uitspraak’.
25 januari 2023 
in Actueel

Mensenrechtenhof beslist of het Rusland berecht voor MH17: ‘Een heel belangrijke en bijzondere uitspraak’.

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) beslist vandaag of het zich buigt over het mogelijk aandeel van Rusland in het neerhalen van vlucht MH17. Dit zou de eerste keer zijn dat een internationale rechter hierover oordeelt.

Nederlandse klacht tegen Rusland

Nederland stelt dat Rusland een belangrijke rol heeft gehad in het neerhalen van vlucht MH17. In de beslissing van vandaag is de centrale vraag ‘Is de Nederlandse klacht tegen Rusland ontvankelijk’? Oftewel: neemt het EHRM de zaak in behandeling en kan er inhoudelijk mee aan de slag worden gegaan? Volgens SAP-advocaat Sander de Lang, één van de acht leden van het Rechtsbijstandsteam MH17, zou dit een belangrijke stap in het proces zijn.

‘’Als de zaak wordt aangenomen betekent dit dat de hoogte Europese rechter zich mag uitlaten over de betrokkenheid van Rusland bij het neerhalen van vlucht MH17. Eerder deed de Nederlandse strafrechter dit al, maar in die zaak stond Rusland zelf niet terecht. De uitspraak van vandaag is dus een heel belangrijke en bijzondere uitspraak.’’

De uitspraak

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft besloten de zaak aan te nemen. Het Hof gaat zich buigen over het mogelijke aandeel van Rusland in het neerhalen van vlucht MH17. Momenteel valt Rusland niet onder het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Toch kan het Hof de klacht behandelen. Dit is zo omdat de MH17-klacht gaat over een moment in het verleden waarop Rusland nog wel onder het Verdrag viel.

Een volgende stap naar gerechtigheid

De uitspraak van het hof is voor de nabestaanden dan ook geweldig nieuws. ‘’De nabestaanden hebben sinds 2016 individuele klachten ingediend tegen Rusland. De uitspraak van vandaag betekent ook dat het Hof zich mag gaan uitlaten over hun individuele klachten en dat Rusland zelf verantwoording moet afleggen over het verschrikkelijke leed dat is toegebracht’’, aldus de Lang.

Hoe nu verder?

De veroordeling van het hof heeft een grote politieke betekenis. Als het hof Rusland uiteindelijk schuldig acht, kan Moskou veroordeeld worden tot het betalen van schadevergoedingen. Echter kan een definitieve uitspraak over de schuld van Rusland aan de vliegramp nog wel jaren op zich laten wachten.

Uw verhaal samen met ons bespreken?

Dat kan geheel vrijblijvend!

Tijdens dit gesprek delen wij graag onze kennis en overleggen we de aanpak.

Indien nodig stappen we voor u naar de rechter.