Letsel op Latten
06 februari 2015 
in Blog

Letsel op Latten

Het is weer winter, en daarmee voor velen een tijd om de sneeuw op te zoeken en op wintersport te gaan. Voor de meesten is dit een heerlijke vakantie, maar helaas loopt het voor sommigen helemaal anders. Al eind december landde op Rotterdam The Hague Airport de eerste gipsvlucht van dit wintersportseizoen en dit was helaas niet de laatste. Veel van het opgelopen letsel zal het gevolg zijn van een ongelukkige val door eigen toedoen tijden het skiën of snowboarden.

Maar wat veel mensen niet weten, is dat je, wanneer je letsel hebt opgelopen door toedoen van een ander, bijvoorbeeld omdat deze tegen je aan is gebotst, deze persoon in veel gevallen aansprakelijk kunt stellen voor de schade die je als gevolg van de val hebt opgelopen. Wanneer je tijdens het skiën letsel hebt opgelopen door het toedoen van een andere skiër of snowboarder, is het dus heel belangrijk om meteen alle gegevens van die persoon en eventuele getuigen te noteren.

Een ander belangrijk aspect bij een ski-ongeval is het Internationale recht. Wanneer het ski-ongeval plaatsvindt in het buitenland, is over het algemeen het recht van toepassing waar het ongeval heeft plaatsgevonden, bijvoorbeeld Oostenrijks of Frans recht. Dit kan tot moeilijkheden leiden, omdat dingen dan anders geregeld zijn dan in het Nederlandse recht. Het is in zo een geval belangrijk om iemand in te schakelen voor het verhalen van je schade, die kennis heeft van het internationale recht en kan uitzoeken welk recht van toepassing is.

Omdat er veel Nederlanders op de piste aanwezig zijn, is de kans echter groot dat gewoon Nederlands recht van toepassing is. Dit is namelijk het geval wanneer twee Nederlandse skiërs met elkaar in botsing komen. Het maakt dan niet uit waar dit op de wereld heeft plaatsgevonden. In zo’n geval is de discussie over de aansprakelijkheid en de schade berekening gewoon in Nederland. Bovendien zal er vaak een aansprakelijkheidsverzekeraar zijn die de schade dekt.

Overigens zal er voor de aansprakelijkheid beoordeeld moeten worden of er door de ander onrechtmatig is gehandeld. Hiervoor zijn vele omstandigheden van belang. Een belangrijke rol hierbij spelen de regels van de Fédération Internationale de Ski (FIS-regels). Dit zijn verkeersregels voor op de piste met het doel om ongevallen te voorkomen. Een van de regels die het meest geschonden wordt, is de verplichting om de langzame skiër voor je, voorrang te geven. Ook moet je voldoende afstand houden van andere skiërs op de piste, zodat je niemand in gevaar brengt.  Iedere skiër is verplicht deze regels te kennen en zich eraan te houden. Wanneer iemand zich hier niet aan heeft gehouden en daardoor een ongeval heeft veroorzaakt, is dat een belangrijk aanknopingspunt voor aansprakelijkheid.

Als de aansprakelijkheid aan de hand hiervan is vastgesteld, zal er worden overgegaan tot de schaderegeling. Wanneer je bijvoorbeeld een gebroken been hebt opgelopen als gevolg van het ongeval, is het mogelijk dat je inkomensverlies lijdt, omdat je niet meer kan werken. Ook kan je hulp in de huishouding nodig hebben, of loop je studievertraging op omdat je niet naar school kan of tentamens moet missen.

Bij SAP Advocaten zorgen wij er niet alleen voor dat je al je schade vergoed krijgt, maar proberen we de schade ook zo veel mogelijk te beperken door de juiste partijen in te schakelen die kunnen helpen bij je herstel.

Uw verhaal samen met ons bespreken?

Dat kan geheel vrijblijvend!

Tijdens dit gesprek delen wij graag onze kennis en overleggen we de aanpak.

Indien nodig stappen we voor u naar de rechter.