Landelijk meldpunt balansventilatie
05 maart 2009 

Landelijk meldpunt balansventilatie

Algemeen Dagblad, AMERSFOORT – Bewoners van huizen met een ziekmakend balansventilatiesysteem moeten de krachten bundelen om een vuist te maken tegen bouwers en de overheid.

De eerste stap daartoe is de oprichting van een landelijk meldpunt balansventilatie.

Dat plan legde Inger Reeskamp uit Groningen gisteren neer tijdens een besloten bijeenkomst van enkele gedupeerde bewoners uit de Vinex-wijk Vathorst.

Reeskamp strijdt al meer dan 20 jaar voor het vervangen van de balansventilatie in haar Groningse appartement. De Amersfoorste bewoners steunen het idee.

Elf huizen met balansventilatie in Vathorst worden binnenkort opnieuw volgehangen met meetapparatuur. De uitkomst is belangrijker dan ooit. Want als het systeem meer lawaai maakt dat wettelijk is toegestaan of te weinig lucht laat circuleren, dan is een succesvolle claim tegen de aannemers een stap dichterbij.

De rechtbank in Utrecht honoreerde eind vorig jaar het verzoek van de elf, die zich nog altijd ziek voelen in huis, voor een nieuwe meting door een onafhankelijk deskundige. Daarmee is de eerste stap naar aansprakelijkheid gezet, zegt de Amersfoortse advocaat Laseur.

Wordt de wettelijke norm overschreden dan volgen extra metingen om het verband aan te tonen tussen ziekteverschijnselen en het ventilatiesysteem. Is dat ’medisch causaal’ bewijs ook geleverd dan staan deze en andere slachtoffers van falende balansventilatie volgens Laseur sterk bij de rechtbank.

De advocaat gaf woensdagmiddag op verzoek uitleg aan een handjevol gedupeerde bewoners. Ook voormalig GGD-arts Hady en BPA-raadslid Schulten waren aangeschoven. Dat er niet meer Vathorsters zijn komen opdagen, betekent volgens de gastheer (hij wil niet met naam en toenaam in de krant) niet dat de problemen zijn verholpen. De spanningen tussen kopers en huurders zijn zo hoog opgelopen, zegt hij, dat sommigen niet meer durven. ,,Kopers zitten met dezelfde problemen, maar ze zwijgen omdat hun huis anders minder waard wordt. Huurders worden onder druk gezet om hun mond te houden. Dat neemt onplezierige vormen aan de laatste tijd.’’

Daarin schuilt volgens de aanwezigen ook de verklaring voor het ontbreken van een brede protestbeweging. Ofschoon de gezondheid in tientallen huishoudens in Vathorst al jaren zwaar te wensen overlaat, is van georganiseerd verzet nauwelijks sprake. Volgens Schulten (BPA) verscheurt de ventilatiekwestie zelfs families in de nieuwbouwwijk. ,,Terwijl iedereen uiteindelijkhetzelfde belang heeft, namelijk een huis waar men zich goed voelt.’’

Inger Reeskamp uit Groningen weet uit ervaring hoe lastig het is de krachten te mobiliseren. Ze betrok in 1987 een flat met balansventilatie en levert sinds die tijd, voornamelijk in haar eentje, strijd tegen de instanties . ,,Ik voelde vanaf dag één dat het niet goed was. Andere flatbewoners ook. De lucht in huis stonk gewoon van mufheid. Ik ben jaren doodmoe geweest, ik had concentratieproblemen, ontwikkelde allergieen. Acht jaar geleden heb ik het balanssysteem uitgeschakeld. Ik heb de roosteropeningen met lakens dichtgepropt. Het heeft geholpen: ik voel me sindsdien stukken beter. De balkondeur staat wel altijd open. In de winter draag ik dikke truien over elkaar.’’

Reeskamp bestookte alles en iedereen met haar verhaal, tot de minister van vrom toe. Het ventilatiesysteem zit nog altijd in haar flat.

zie ook: https://www.republic.nl/nieuws/2009/10/Meldpunt-gedupeerden-ventilatiesysteem.htm

Uw verhaal samen met ons bespreken?

Dat kan geheel vrijblijvend!

Tijdens dit gesprek delen wij graag onze kennis en overleggen we de aanpak.

Indien nodig stappen we voor u naar de rechter.