Kunstgras afgezworen door prominenten in manifest
22 augustus 2017 
in 2017

Kunstgras afgezworen door prominenten in manifest

De discussie is al enkele jaren gaande: wel of geen kunstgras op de Nederlandse sportvelden. Anno 2017 zijn de kunststofkorrels niet meer weg te denken uit de vaderlandse voetbalwereld. Voetbalclub Heracles Almelo had in 2003 de primeur en sindsdien zijn er meer en meer voetbalclubs die kiezen voor een kunstmat in plaats van het echte gras. Inmiddels kent ’s lands hoogste competitie 6 clubs met namaakgras.

Sinds vorig jaar is duidelijk dat de rubberkorrels kankerverwekkend zijn. In de korrels zitten kankerverwekkende stoffen zoals PAK’s, Ftalaten, Benzothiazolen, Fenolen en Polychloorbifenylen. Desondanks blijken velen niet overtuigd van de schadelijkheid van kunstgras en het einde van de kunstgrasvelden is dan ook nog niet in zicht.

In Nederland kiezen veel professionele voetbalclubs voor een kunstmat. Een natuurgrasmat moet namelijk verplicht veldwarming hebben. Zoiets kost al gauw enkele honderdduizenden euro’s op jaarbasis en de kleinere voetbalclubs hebben daar geen budget voor.

Tegenstanders van kunstgras op het hoogste voetbalniveau wijzen op de teleurstellende prestaties van de Nederlandse voetbalclubs in Europees verband. In andere landen is het voetballen op rubber namelijk ondenkbaar. De spelers uit de Nederlandse competitie hebben het spel op het natuurgras onvoldoende onder de knie wat tot uitdrukking komt in de resultaten tegen buitenlandse voetbalclubs. Daarnaast lijkt kunstgras aanzienlijk meer blessures te veroorzaken.

Honderd prominenten uit het Nederlandse voetbal hebben de KNVB en de clubs opgeroepen de opmars van de kunstgrasmatten een halt toe te roepen. Ruud Gullit vindt dat het sportieve aspect boven alles moet prevaleren. “Iedereen moet water bij de wijn doen om ook financieel tot een oplossing te komen”, zegt de huidige assistent-bondscoach in AD Sportwereld. Kunstgras is schadelijk voor het imago, het niveau en de toekomst van het Nederlandse voetbal. Nederland moet voor buitenlandse topspelers een aantrekkelijk land zijn, in plaats van af te schrikken door alle kunstgrasvelden die we hier hebben.

SAP Advocaten is momenteel bezig met de voorbereiding van een procedure over kunstgraskorrels.

Uw verhaal samen met ons bespreken?

Dat kan geheel vrijblijvend!

Tijdens dit gesprek delen wij graag onze kennis en overleggen we de aanpak.

Indien nodig stappen we voor u naar de rechter.