Rechtbank Oost-Brabant: kartbaan aansprakelijk voor ongeval, 50% eigen schuld
23 mei 2017 
in 2017

Rechtbank Oost-Brabant: kartbaan aansprakelijk voor ongeval, 50% eigen schuld

Volgens de rechtbank Oost-Brabant is een kartbaan aansprakelijk voor de botsing tussen 2 karters. Tijdens het vrij rijden raakt een onervaren deelnemer met zijn kart van de baan, waarna hij bij het oprijden wordt aangereden door een ervaren kartster. De kartster spreekt de onervaren deelnemer en de kartbaan aan voor de letselschade die ze bij het ongeluk heeft opgelopen.

De onervaren deelnemer is niet aansprakelijk. Als een deelnemer aan een sport of spel door zijn gedrag letsel veroorzaakt bij een andere deelnemer, wordt dat gedrag minder snel als onrechtmatig aangemerkt. Dit komt doordat deelnemers aan een sport of spel tot op zekere hoogte gevaarlijke, slecht gecoördineerde, verkeerd getimede of onvoldoende doordachte handelingen of gedragingen van elkaar moeten verwachten.

De kartbaan is wel aansprakelijk doordat ze gevaarzettend heeft gehandeld. Tijdens het vrij rijden werden alle deelnemers zonder te vragen naar hun ervaring en zonder uitleg over de regels toegelaten. De deelnemers mochten vervolgens gelijktijdig rijden zonder dat er toezicht gehouden werd. De kartbaan kan geen beroep doen op het waarschuwingsbord dat het gebruik van het circuit op eigen risico gebeurt. Naast het ophangen van de borden heeft de kartbaan geen bijzondere aandacht besteed aan de vraag naar de aansprakelijkheid en heeft ze niemand gewezen op de eigen verantwoordelijkheid. Hierdoor is het onredelijk bezwarend dat de kartbaan elke vorm van aansprakelijkheid, ook letselschade, heeft uitgesloten.

De kartster heeft volgens de rechtbank wel eigen schuld aan het ongeval. De kartster heeft zich willens en wetens aan de risico’s van het karten blootgesteld. Ze was namelijk gaan rijden op een circuit waar onervaren karters reden en geen vlaggers aanwezig waren. Bovendien is ze onvoldoende onoplettend geweest. Ze had de onervaren deelnemer kunnen zien, en nam een risico door zonder vaart te minderen langs hem te rijden. Hierdoor komt het ongeval voor 50% voor haar rekening.

Rechtbank Oost-Brabant 17 mei 2017, ECLI:NL:RBOBR:2017:2753

Lees hier meer over karten en andere ongelukken in de blog van Marlou van 12 mei 2015

Uw verhaal samen met ons bespreken?

Dat kan geheel vrijblijvend!

Tijdens dit gesprek delen wij graag onze kennis en overleggen we de aanpak.

Indien nodig stappen we voor u naar de rechter.