Kardinaal Simonis gaf pedopriester bescherming
10 februari 2011 

Kardinaal Simonis gaf pedopriester bescherming

NRC

Kardinaal Simonis heeft in de periode dat hij aartsbisschop van Utrecht was een veroordeelde pedofiele priester beschermd. Hij hielp hem in 1991 aan een nieuwe baan als pastoor in Amersfoort. Daar misbruikte de priester opnieuw kinderen. Dat blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad, de Wereldomroep en het tv-programma Nieuwsuur.

Aartsbisschop Wim Eijk, de opvolger van Simonis, heeft de priester vorig jaar alsnog disciplinair gestraft voor het seksueel misbruik. Hij mag geen pastorale taken meer uitoefenen. Simonis, van 1983 tot 2007 aartsbisschop, had deze sanctie eerder geweigerd.

Het Openbaar Ministerie meldt dat tussen 1987 en 2008 zes slachtoffers van de priester aangifte hebben gedaan. In totaal zouden tientallen kinderen misbruikt zijn.
Simonis was door toenmalig bisschop Philippe Bär van Rotterdam geïnformeerd dat de priester in zijn oude standplaats Zoetermeer minderjarige jongens misbruikt had. Volgens het aartsbisdom wilde Bär van de priester af.

Het verleden van de pastoor werd door Simonis verzwegen voor de parochianen in Amersfoort. Simonis voorkwam ook niet dat de man in 2005 pastor werd in Eindhoven, in het bisdom Den Bosch.

Ouders die bij Simonis klaagden over de priester vonden geen gehoor. Hanneke Brunt, moeder van een misbruikte misdienaar van twaalf jaar: „Simonis zei tegen mij: ‘Dit bestaat niet in de Rooms-Katholieke Kerk. Daar doen wij niet aan’.”

Volgens slachtoffer Erwin Meester heeft Simonis „willens en wetens een pedoseksuele priester in bescherming genomen, terwijl hij eigenlijk zijn gelovige gemeenschap had moeten beschermen.”

Het beschermen van pedofiele priesters door bisschoppen wordt sinds 2009 door het Vaticaan gezien als een ernstig vergrijp. Het leidde onder meer tot ontslag en berisping van Ierse bisschoppen.

Simonis, inmiddels met pensioen, verklaarde vorig jaar in het tv-programma Pauw & Witteman misbruikzaken altijd „zeer zorgvuldig” te hebben afgehandeld. Nu weerspreekt Simonis in een reactie dat hij de veroordeelde priester heeft beschermd. Wel zegt hij de gang van zaken te betreuren.

Opvolger Eijk wil, naar aanleiding van deze kwestie, nieuwe priesters voortaan beter screenen.

Uw verhaal samen met ons bespreken?

Dat kan geheel vrijblijvend!

Tijdens dit gesprek delen wij graag onze kennis en overleggen we de aanpak.

Indien nodig stappen we voor u naar de rechter.