Jonge vrouwen overleden door Diana-35 pil
03 maart 2013 

Jonge vrouwen overleden door Diana-35 pil

Zondag, 3 maart 2013. Volgens het Lareb zijn er in Nederland mogelijk 10 vrouwen overleden door deze pil. In Frankrijk waren er 4 sterfgevallen, reden voor dat land om de pil daar uit de handel te halen. Opvallend is dat eerder ook Frankrijk besloot de goedkope PIP implantaten uit de handel te halen, waarna Nederland pas wakker werd en hetzelfde deed.

Producent Bayer zegt in Trouw “helemaal achter haar produkt te staan”. Ik mis een  woord van medeleven voor de nabestaanden van de in januari dit jaar aan longembolie overleden 21-jarige jonge vrouw. Interessant zou zijn om te weten wat Bayer van de bijwerkingen van dit produkt weet en hoe groot de echte kans is op trombose, longembolie en andere bijwerkingen. Op fora wordt ook veel blaasontsteking genoemd. Het is een misstand in ons land dat niemand, ook het Lareb niet, dit van te voren kan uitzoeken, zodat de burger – goed geinformeerd – een keus maakt voor een bepaald product.

Diane-35 mag niet worden voorgeschreven als anticonceptie middel. Doet een huisarts dat toch, gaat hij/zij in de fout.

Een producent van een dergelijk geneesmiddel kan aansprakelijk zijn, als het gaat om bij de fabrikant bekende bijwerkingen waar de vrouw niet voor gewaarschuwd is.  Nu wordt alleen aangegeven dat trombose en embolie in zeldzame gevallen voorkomt. Wat is zeldzaam en wat is zeldzaam ten opzichte van de andere geneesmiddelen. Kies je niet liever een product met de minste risico’s? Waar moet je dan op letten als je het middel gebruikt? Waar moet je huisarts op letten?

Mijn advies is om met name de medewerkers van Bayer in een getuigenverhoor te vragen naar hun kennis van dit produkt. Dan kan het beste worden beoordeeld in hoeverre Bayer ook aansprakelijk is voor de schade. Eerder heeft SAP dit gedaan in de zaken waarbij ondanks Implanon vrouwen toch zwanger werden.

 

 

Uw verhaal samen met ons bespreken?

Dat kan geheel vrijblijvend!

Tijdens dit gesprek delen wij graag onze kennis en overleggen we de aanpak.

Indien nodig stappen we voor u naar de rechter.