Het VUMC

Donderdag 23 augustus 2012. Het VUMC zet klokkenluider op straat  Er spelen al jaren samenwerkingsproblemen op de afdeling longziekten. Enkele maanden geleden was er een vernietigend rapport met het advies maatregelen te treffen. De kwestie werd echter niet gemeld aan de Inspectie. Nu komt alles in de media. Zelfs de klokkenluider moet het ontgelden. De RvB begrijpt blijkbaar niet hoe slecht dit overkomt op de burger.  Het is onbegrijpelijk dat het VUMC op deze manier reageert.

Als artsen met elkaar overhoop liggen (en dat kan gebeuren), betekent dit meestal dat patienten extra risico’s lopen zonder dat zij dit weten. Er moet worden onderzocht welke jarenlange gevolgen dat voor de patienten heeft gehad. De Raad van Bestuur is hier uiteindelijk eindverantwoordelijk voor. Als dit soort problemen spelen, moet er worden ingegrepen. Veel mensen zijn er van overtuigd dat “artsen elkaar altijd dekken”. Als er niets gebeurd en iemand staat op binnen het ziekenhuis om het voor de patienten op te nemen, moet hij niet worden ontslagen, maar zijn moed worden beloond.

De RvB is ook boos op de Inspectie. Volkomen ten onrechte. Het lijkt mij beter om niet naar anderen te wijzen, maar de hand in eigen boezem te steken.  Schoon schip maken dus. In het ziekenhuis weten zij immers als geen ander dat zachte heelmeesters stinkende wonden maken.

Uw verhaal samen met ons bespreken?

Dat kan geheel vrijblijvend!

Tijdens dit gesprek delen wij graag onze kennis en overleggen we de aanpak.

Indien nodig stappen we voor u naar de rechter.