Gynaecologen eisen onderzoek blunder donorsperma
25 januari 2010 

Gynaecologen eisen onderzoek blunder donorsperma

SKIPR | De vereniging van gynaecologen wil dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg onderzoek doet naar de verwisseling van donorsperma bij de kunstmatige inseminatie van een vrouw in het Delfzicht Ziekenhuis in Delfzijl. Dit meldt de Volkskrant.

Openheid en verantwoordelijkheid
Hoogleraar Jan Kremer van de vereniging van gynaecologen stelt in de Volkskant dat het ziekenhuis meer openheid moet geven. “Als we het vertrouwen van mensen in zo’n kwetsbare positie schaden, moeten we ons schamen en daarvan leren. De inspectie heeft de verantwoordelijkheid zo’n fout breed uit te meten.” De Inspectie voor de Gezondheidszorg zegt zonder nieuwe meldingen voorlopig geen onderzoek te doen naar de zaak. Een verzoek in het verleden is afgewezen, al kan de inspectie niet zeggen waarom. Het Delfzicht Ziekenhuis weigert commentaar.

Donorzaad omgewisseld
Zeven jaar geleden kreeg een blanke lesbische stel een donker jongetje met kroeshaar, terwijl de door henzelf aangedragen spermadonor een blanke man was. Toen werd duidelijk dat zijn zaad was verwisseld met dat van een onbekende donor. Het stel had een kort geding aangespannen tegen het ziekenhuis, maar zonder resultaat. Ze wilden via de rechter van het ziekenhuis gegevens afdwingen die zouden leiden naar de identiteit van de vader van hun zoontje.

Aanbod afgewezen
De uitspraak van de rechter leidde er niet toe dat het ziekenhuis de gegevens moest verstrekken. De kortgedingrechter oordeelde dat de zaak geen spoedeisend belang had en daarom in een bodemprocedure kan worden uitgevochten. Daarbij vond de rechter dat het stel niet alle kansen had gegrepen om de biologische vader te achterhalen. Ze hadden het aanbod afgewezen van het Delfzicht Ziekenhuis een brief te schrijven aan de vrouw, aldus de Volkskrant.

Biologische vader
Volgens de krant heeft het stel na onderzoek te horen gekregen dat de biologische vader ‘mogelijk een Arubaanse man’ was, die destijds met een vrouw naar het ziekenhuis was gekomen om een kind te verwekken. Het ziekenhuis had echter geen gegevens van deze Arubaanse man, maar wel van de vrouw. Het stel had via de rechter deze gegevens willen bemachtigen om er zo achter te komen wie de biologische vader van het kind is.

‘Zootje’
Volgens het stel en de destijds beoogde spermadonor was het een zootje in het ziekenhuis. De bewuste afdeling is inmiddels gesloten. Hun advocaat De Witte zegt in de Volkskrant: “De artsen in het ziekenhuis hobbyden een beetje bij om mensen te helpen die zwanger wilden worden.”

Uw verhaal samen met ons bespreken?

Dat kan geheel vrijblijvend!

Tijdens dit gesprek delen wij graag onze kennis en overleggen we de aanpak.

Indien nodig stappen we voor u naar de rechter.