Giftige lucht in vliegtuigen
03 december 2012 
in Blog

Giftige lucht in vliegtuigen

3 december 2012. In de lucht van veel vliegtuigen zitten schadelijke stoffen. TCP is er zo een. Deze stof zit in motorolie en is zeer giftig. Bij inademing kan het centrale zenuwstelsel beschadigd raken. Hierdoor kan de veiligheid in gevaar komen als piloten door blijven vliegen. Ongezond is dit echter ook voor de passagiers, omdat de stof in het hele vliegtuig terecht komt.

Zie voor een artikel over dit onderwerp met videos van fume events (rook in de cabine) bijgaande blog op nrc: https://tinyurl.com/cnzo682.

Sinds 2007 is het de werkgever van het vliegend personeel dat de grenswaarde van de blootstelling in de gaten moet houden. De werkgever en de arbodiensten moeten daar aandacht aan besteden in haar RI&E. Onduidelijk is of dit gebeurt.

Hierop vindt controle plaats door de Inspectie, SZW. Tenminste, in theorie. Onduidelijk is er daadwerkelijk aandacht wordt besteed aan deze stoffen. Veel medewerkers van vliegmaatschappijen hebben nog nooit van TCP gehoord.

Kortom: het wordt tijd dat dit onderwerp op de agenda komt en dat er maatregelen worden getroffen om deze stof uit de lucht te krijgen.

Uw verhaal samen met ons bespreken?

Dat kan geheel vrijblijvend!

Tijdens dit gesprek delen wij graag onze kennis en overleggen we de aanpak.

Indien nodig stappen we voor u naar de rechter.