NVWA waarschuwt voor gezondheidsrisico’s voedingssupplementen
29 mei 2017 
in 2017

NVWA waarschuwt voor gezondheidsrisico’s voedingssupplementen

Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bevat ruim 60% van de voedingssupplementen 1 of meer (verboden) farmacologisch actieve stoffen, en brengt daarmee gezondheidsrisico’s mee. Dit is niet van de verpakking af te leiden.

De afgelopen jaren kwamen bij de NVWA verschillende signalen binnen over de aanwezigheid van farmacologisch actieve stoffen in voedingssupplementen. Naar aanleiding hiervan is in 2015 en 2016 onderzoek gedaan naar voedingssupplementen als libidoverhogers, afslankpreparaten, fatburners en pre-work-out-producten. In totaal werden 160 monsters genomen. Bij de libidoverhogende supplementen werd in 32 van de 42 monsters farmocologisch actieve stoffen aangetroffen, bij de afslankpreparaten, fatburners en pre-work-out-producten in 66 van de 118 monsters.

Gezondheidsrisico’s

Farmacologisch actieve stoffen beïnvloeden de fysiologische functies, zoals de stofwisseling of bloeddruk. Stoffen die in de onderzochte supplementen voorkomen zijn sildenafil, sibutramine, amfetamine-achtige stoffen zoals synefrine en cafeïne. Deze kunnen leiden tot een hoge bloeddruk, een verhoogd hartritme of andere aandoeningen. Sommige van deze stoffen zijn verboden, een aantal staat ook op de dopinglijst. De ene stof kan de werking van de andere stof versterken. De gezondheidsrisico’s worden vooral veroorzaakt doordat de consument niet afweet van de aanwezigheid van deze stoffen. Aan de hand van de verpakking kan de consument namelijk niet voorspellen welke farmacologisch actieve stof in het product zit en in welke concentratie. Extra gevaar ontstaat wanneer een supplement niet volgens het voorschrift wordt gebruikt, bijvoorbeeld door te hoge dosering.

Het NVWA heeft 40 boeterapporten opgemaakt. De overtredingen zijn gebaseerd op de Geneesmiddelenwet, het Warenwetbesluit Kruidenpreparaten, de Verordening betreffende nieuwe voedingsmiddelen en nieuw voedselingrediënten en de Algemene levensmiddelenverordening.

Bron: NVWA

Uw verhaal samen met ons bespreken?

Dat kan geheel vrijblijvend!

Tijdens dit gesprek delen wij graag onze kennis en overleggen we de aanpak.

Indien nodig stappen we voor u naar de rechter.