Gevaren al jaren bekend
05 september 2009 

Gevaren al jaren bekend

DVHN | De gevaren van balansventilatie zijn al jaren bekend. In 2005 stuurden onder meer de Vereniging van Nederlandse Projectontwikkelaars Neprom, Aedes, de vereniging van woningcorporaties, en Vereniging Eigen Huis een brandbrief aan de Tweede Kamer waarin stond dat er behoorlijke gezondheidsrisico’s kleven aan het systeem.

Aanleiding voor de brandbrief was de Energie Prestatie Norm die wordt opgelegd bij de bouw van nieuwe woningen. Daarmee stimuleert de overheid de bouw van energiezuinige woningen. Door deze norm zal het gebruik van balansventilatie in nieuwe woningen een grote vlucht nemen, voorspelden de organisaties in 2005 al. ‘Dit is een techniek die nog volop in ontwikkeling is en die nog steeds tot grootschalige klachten en verkeerd gebruik leidt waardoor de gezondheid van de bewoners groot risico loopt’.
In 2007 bracht het televisieprogramma Zembla aan het licht dat bewoners van de Amersfoortse wijk Vathorst op grote schaal problemen kregen als gevolg van hun balansventilatie. Onderzoek van de GGD Eemland legde vervolgens voor het eerst een duidelijk verband tussen het systeem en gezondheidsklachten. In de praktijk blijken veel problemen te ontstaan doordat het systeem tijdens de bouw niet goed wordt aangelegd, doordat de eigenaar van de woning het systeem niet goed onderhoudt of schoonhoudt en doordat bewoners niet weten hoe ze met het systeem om moeten gaan.

Uw verhaal samen met ons bespreken?

Dat kan geheel vrijblijvend!

Tijdens dit gesprek delen wij graag onze kennis en overleggen we de aanpak.

Indien nodig stappen we voor u naar de rechter.