Gevaarlijk glijden

Soms is het best moeilijk om te bedenken wat je met een dagje uit gaat doen. Zeker als het weer zo onvoorspelbaar is als de afgelopen tijd. De kans is groot dat je in een speeltuin in een plensbui terecht komt. Dit is voor niemand leuk. Een plek waar het wel leuk is om nat te worden, is het zwembad! In Nederland zijn er ruim 1200 zwembaden met een binnenbad. Er is dus altijd een plek in de buurt waar de kinderen zich een hele dag kunnen vermaken.

Waarschuwingen in het water

De leukste zwembaden zijn de zwembaden waar niet alleen een vierkante bak water is. Iedere glijbaan voegt direct veel toe aan het plezier. Een spannende, snelle glijbaan is al helemaal leuk. Tegenwoordig hebben veel van de glijbanen in zwembaden een stoplicht. Je mag pas naar beneden glijden, als het licht op groen staat. Toch is dit nog lang niet overal het geval. En de stoplichten staan er vaak ook nog niet heel lang. Ook staan er bovenaan de glijbaan borden met alles wat niet mag en waarschuwingen dat je op je billen moet blijven zitten of op je rug kunt liggen met je voeten naar beneden. Aan het eind van de glijbaan staat dan vaak weer een bord met de waarschuwing dat je zo snel mogelijk dat stukje zwembad moet verlaten. Waar komen al deze waarschuwingen vandaan?

De door-het-rood-glijder

Een van de voorbeelden komt uit 2015. In dat jaar was er een rechtszaak tussen twee vriendinnen. Ze waren samen op vakantie. Persoon A ging van de glijbaan. Persoon B besloot daar direct achteraan te glijden. Hoewel er een stoplicht bovenaan de glijbaan stond, heeft persoon B niet gewacht tot het licht groen was. Hierdoor komt zij, onderaan de glijbaan, tegen de rug van haar vriendin.

Deze vriendin, de eerste glijder, wordt dus in haar rug geraakt. Hierdoor komt ze met haar hoofd op de bodem van het zwembad terecht. Dit heeft helaas ernstig letsel tot gevolg. Het slachtoffer stelt hierna de door-rood-glijder en haar verzekering aansprakelijk.

Logisch nadenken

Helaas is dit niet het enige geval waar de waterglijbaan voor letsel en rechtszaken gezorgd heeft. In dit specifieke geval besloot de rechter dat de door-rood-glijder zich had moeten realiseren dat door rood glijden gevaarlijk was. Het is de regel dat je moet wachten tot het licht op groen staat en met logisch nadenken had de tweede glijder moeten kunnen bedenken waarom dat stoplicht er stond. Om situaties als deze te voorkomen. Volgens de rechter had de eerste vriendin er niet vanuit hoeven gaan dat er een kans bestond dat haar vriendin door rood zou glijden. De aansprakelijkheid is dan ook volledig bij de door-rood-glijder gelegd door de rechter.

Gelukkig gaat het meestal gewoon goed. Dan zorgt een binnenzwembad met een mooie glijbaan voor een ontzettend leuke middag. Maar het is goed om te weten dat de waarschuwingen die er staan, er niet voor niks staan!

SAP Letselschade Advocaten

Mocht je nou helaas toch in een ongelukkige situatie terecht komen tijdens je dagje uit, dan kan SAP Letselschade Advocaten je helpen. Als je het slachtoffer bent van een ongeval (verkeersongeval, bedrijfsongeval, zwembadongeval of ieder ander ongeval) dan wil je alles zo goed mogelijk geregeld hebben. Je kunt in alle gevallen gratis en vrijblijvend contact opnemen met SAP. Een letselschade advocaat kijkt dan samen met jou naar de mogelijkheden.



Uw verhaal samen met ons bespreken?

Dat kan geheel vrijblijvend!

Tijdens dit gesprek delen wij graag onze kennis en overleggen we de aanpak.

Indien nodig stappen we voor u naar de rechter.