Getuigenis van een bisschop belangrijke stap
18 januari 2011 

Getuigenis van een bisschop belangrijke stap

MIDDELBURG – Dat een bisschop en een overste van de salesianen gisteren voor de rechter in Middelburg getuigen in een misbruikzaak, is voor slachtoffers van het misbruik binnen de kerk een uiterst belangrijke stap.

Mogelijk zullen naar aanleiding van deze zaak, aangespannen door een misbruikslachtoffer die het bisdom Breda aansprakelijk wil stellen, nog vele zaken volgen waarin bisschoppen zullen moeten getuigen. Dat zegt kerkhistoricus en hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen Peter Nissen.

Voor het imago van de katholieke kerk zou dat de zoveelste klap zijn, zegt Nissen. Volgens de kerkhistoricus zijn de getuigenissen van bisschop Hans van den Hende van het bisdom Breda en overste Herman Spronck van de Nederlandse salesianen van grote waarde. ,,Dit geeft een inzicht in de communicatie tussen katholieke leiders over het misbruik. Wat hebben ze geweten, wat hadden ze kunnen weten, wat hebben ze gedaan?”

Voor zover Nissen weet, is het voor het eerst dat in Nederland een bisschop getuigt in een misbruikzaak. ,,Nederland loopt wat dat betreft achter op landen als de VS, Ierland en Canada waar dit al jaren gebeurt. Maar dat komt omdat de publiciteit over het misbruik binnen de kerk hier veel later op gang is gekomen. In de VS begon dat proces al in de jaren negentig”, aldus Nissen. Volgens hem is het voor slachtoffers van misbruikzaken gunstig dat ook in Nederland de stap gezet is.

De zaak die in Middelburg dient, is een civiele procedure, aangespannen door een 34-jarige man die zegt te zijn misbruikt door de inmiddels 88-jarige pater salesiaan Jan N. Deze vergreep zich als pastoor in Terneuzen eind jaren tachtig aan jongens. Voordat N. in Terneuzen aan de slag ging, had hij al een misbruikverleden, en dat was bekend bij de Salesianen.

Het slachtoffer wil via getuigenissen erachter komen of hij het bisdom Breda, waar Terneuzen onder valt, aansprakelijk kan stellen omdat het nalatig is geweest met het treffen van maatregelen om seksueel misbruik te voorkomen.

Volgende week getuigt ook kardinaal Ad Simonis in de zaak. Overste Herman Spronck, de hoogste bestuurder van de Nederlandse selesianen, noemde het gisteren jammer en verwijtbaar dat de religieuze congregatie het bisdom Brenda destijds niet heeft geïnformeerd over het verleden van Pater Jan N.. Bisschop Hans van den Hende verklaarde onder meer dat et bisdom geen spraakmakende dossiers heeft vernietigd. Dat is in het bisdom Den Bosch wel gebeurd.

Uw verhaal samen met ons bespreken?

Dat kan geheel vrijblijvend!

Tijdens dit gesprek delen wij graag onze kennis en overleggen we de aanpak.

Indien nodig stappen we voor u naar de rechter.