Gebruikers slaapapneu-apparatuur stellen Philips aansprakelijk
28 oktober 2021 
in 2021

Gebruikers slaapapneu-apparatuur stellen Philips aansprakelijk

 Vier gebruikers van slaapapneu-apparatuur van Philips stellen het bedrijf vandaag aansprakelijk. Ze willen onderzoeken of gebruik van het apparaat, de Dreamstation I, bij hen heeft geleid tot gezondheidsklachten en willen dat Philips de onderzoekskosten vergoedt.

Afgelopen zomer deed Philips een veiligheidswaarschuwing uitgaan met betrekking tot slaapapneuapparatuur, de Dreamstation 1. De waarschuwing noemde twee mogelijke defecten van het geluiddempend schuim: deeltjes kunnen loslaten en chemicaliën kunnen vrijkomen met hoofdpijn, ademhalingsproblemen, ontstekingen, orgaanschade en kanker als mogelijk gevolg. Philips sprak van ernstig letsel dat levensbedreigend kan zijn en permanente beschadigingen kan veroorzaken, en uitte het voornemen de apparaten te vervangen. Op 13 oktober publiceerde het RIVM resultaten van een onderzoek op de apneu-apparaten waarbij ook styreen, een andere potentieel kankerverwekkende stof, was waargenomen.

Recht op zekerheid en duidelijkheid

Vier gebruikers stellen Philips als producent aansprakelijk. Ze willen voor rekening van Philips onderzoeken of het gebruik van de Dreamstation bij hen heeft geleid tot gezondheidsschade. Ze hebben te kampen met de klachten die worden genoemd in de veiligheidswaarschuwing, en willen door onderzoek op hun apparaat en hun gezondheid uitzoeken wat de gevolgen van het gebruik van het apparaat zijn geweest. Door hun apparaten in een laboratorium in een testopstelling te plaatsen, kan worden onderzocht of er deeltjes loslaten en chemicaliën vrijkomen.

Advocaten Mark de Hek en Saskia de Groot staan hen bij: “Een product is volgens de wet gebrekkig als het niet de verwachte veiligheid biedt. De apneu-apparaten van onze cliënten bieden niet de verwachte veiligheid, nu Philips zelf waarschuwt voor heftige gezondheidsschade en spreekt van het risico op ernstig en levensbedreigend letsel.”

Hun cliënten zijn erg bezorgd: “Ze hebben jarenlang gebruik gemaakt van een apparaat waarvan Philips nu aangeeft dat het ernstig en levensbedreigend letsel kan veroorzaken. De producent moet deze bezorgdheid wegnemen door onafhankelijk onderzoek te vergoeden, om te kijken of er gezondheidsschade kan zijn ontstaan. De gebruikers hebben recht op zekerheid en duidelijkheid. Philips is verantwoordelijk voor het probleem, dus ook verantwoordelijk voor een oplossing.”

Philips wordt per brief aansprakelijk gesteld, voor zover bekend zijn deze vier de eerste van de 50.000 Nederlandse gebruikers die overgaan tot juridische stappen tegen Philips.

Verschillende media besteedde aandacht aan de aansprakelijkheidstelling van Philips, waaronder:

NRC
Letselschade.nu
Telegraaf
AD
FD
NOS
NU.nl
Tubantia
De Stentor
Nieuwsblad.be

Uw verhaal samen met ons bespreken?

Dat kan geheel vrijblijvend!

Tijdens dit gesprek delen wij graag onze kennis en overleggen we de aanpak.

Indien nodig stappen we voor u naar de rechter.