Fouten Spermabank Delfzicht
22 januari 2010 

Fouten Spermabank Delfzicht

Dagblad van het Noord | ‘Er zat niet anders op dan een morning-afterpil te slikken’.

De rechtbank in Groningen doet vandaag uitspraak in een zaak rond de spermabank in Delfzijl. Die heeft in 2002 het zaad van twee spermadonoren verwisseld, waardoor een blank lesbisch stel een donker gekleurd kind heeft gekregen. Dit stel is niet het enige waarbij iets is misgegaan.

“Ik vertrouwde het niet omdat het allemaal zo rommelig ging. Daarom haalde ik het spuitje waarmee ik geïnsemineerd was uit de prullenbak. Er stond een andere naam op. Verschikkelijk, wat voelde ik me smerig. Er zat niets anders op dan een morning-afterpil te slikken. Ik stond te huilen bij de balie van de spermabank.”

Aan het woord is een lesbische vrouw uit de stad Groningen die in het jaar 2000 met haar partner probeerde een kind te krijgen. Ze hadden een bevriende zaaddonor, maar er was een vruchtbaarheidsbehandeling nodig. “We gingen naar Delfzijl omdat die spermabank bekend stond dat ze makkelijk meewerkten. Andere spermabanken waren strenger en dan duurt alles langer”.

Na een hormoonbehandeling ging ze op een vruchtbare dag naar het ziekenhuis. “Het zaad van onze donor was onderzocht en bleek van heel hoge kwaliteit. De eerste dag was alles goed gegaan. Mijn partner en in waren zo blij. We haalden het spuitje na afloop uit de prullenbak en haalden het stickertje met mijn naam eraf. Voor in het plakboek van ons kindje, later”.

Voor de zekerheid moest er een dag later weer geïnsemineerd worden. “Er zat een ander stel in de wachtkamer. De gynaecoloog riep: ‘komt u maar’, en ik ging naar binnen, ook al had hij geen naam geroepen. Hij vertelde dat de kwaliteit van het sperma vrij slecht was. Dat verbaasde me. Want de dag ervoor was de kwaliteit juist zo hoog. Daarom haalde ik het spuitje na de inseminatie uit de prullenbak. Er stond een andere naam op. Het zaad bleek te zijn verwisseld.”

De gynaecoloog vond het zelf ook verschrikkelijk, vertelt ze. “Oh, wat heb ik gedaan’, zei hij. “Ik moest verschrikkelijk huilen. Eindelijk was het gelukt om zwanger te worden, maar nu waren we gedwongen het weer af te breken”. Het is haar daarna niet meer gelukt zwanger te worden.

In de tijd dat ze geregeld bij de spermabank in Delfzijl kwam, hoorde ze tal van andere verhalen over de chaos daar. “We gaan er maar van uit dat het andere stel dat ons donorzaad heeft gekregen ook de morning-afterpil heeft genomen.” Een rechtzaak heeft ze er nooit van gemaakt, en dat wil ze ook niet. “Het is zo al pijnlijk genoeg.”

RECHTSPRAAK
Advocaat Martin de Wittte eist namen een lesbisch stel dat het Delfzicht Ziekenhuis de naam bekend maakt van de donor van wie zijn cliënten een kind hebben gekregen. De Witte heeft verschillende meldingen gehad van andere ex-patiënten van de sinds 2004 gesloten spermabank in Delfzijl. Van donoren die niet weten wat er met hun zaad is gebeurd tot vrouwen die vrezen ook verkeerd zaad te hebben gekregen.

Uw verhaal samen met ons bespreken?

Dat kan geheel vrijblijvend!

Tijdens dit gesprek delen wij graag onze kennis en overleggen we de aanpak.

Indien nodig stappen we voor u naar de rechter.