En we gaan nog niet naar huis...
14 juli 2017 
in 2017

En we gaan nog niet naar huis...

De schoolvakantie in Midden-Nederland is net begonnen, de regio’s Zuid en Noord volgen de komende twee weken. Heerlijke weken om lekker met vakantie te gaan. De een stapt in een vol beladen auto op weg naar het zonnige Zuiden, de ander regelt een geheel verzorgde vakantie via een reisorganisatie en stapt vliegtuig of touringcar in. Maar wat nu als je tijdens zo’n geboekte vakantie een ongeval overkomt?

Het zal geen verbazing wekken dat wanneer op de heen- of terugweg met bijvoorbeeld een touringcar een ongeval gebeurt, de reisorganisatie al snel aansprakelijk is, tenzij er sprake is van overmacht. Dat zal niet zo snel het geval zijn. Lastiger wordt het wanneer het gaat om een ongeval tijdens een uitstapje gedurende zo’n verzorgde vakantie. Daarbij moet wel onderscheid gemaakt worden tussen een uitstapje dat door de reisorganisatie is aangeboden in het geboekte reispakket en een uitstapje dat ergens ter plaatse zelf wordt geboekt.

Avontuurlijke safari-rondreis

Een voorbeeld van de eerste situatie: een mevrouw is tijdens een “avontuurlijke rondreis” per safaritruck door Zuid-Afrika in de truck gevallen omdat de chauffeur te hard over een slecht wegdek met verkeersdrempels reed; zij heeft daarbij ernstig letsel aan haar rug opgelopen. Terug in Nederland heeft zij de reisorganisatie met een beroep op een tekortkoming in de uitvoering van de reisovereenkomst met succes aansprakelijk gesteld. De rechter oordeelde dat mevrouw mocht verwachten dat zij op een veilige wijze zou worden vervoerd. Haar was bij het boeken van de reis door de reisorganisatie “comfortabel” vervoer voorgehouden. Zij mocht verwachten dat de rijstijl en de snelheid waarmee zou worden gereden zouden worden aangepast aan de lokale omstandigheden, hetgeen niet is gebeurd. De reisorganisatie moest de schade van mevrouw vergoeden.

Quad rijden in de woestijn

Minder goed liep het af met de man die niet via zijn eigen reisorganisatie, maar bij een Egyptische reisorganisatie een excursie per quad boekte en tijdens de quadtocht in de Egyptische woestijn een ongeval overkwam. Ook hij liep zwaar letsel op. De man stelde zijn Nederlandse reisorganisatie primair aansprakelijk op grond van de afgesloten reisovereenkomst en subsidiair voor het inschakelen van een Egyptische reisorganisatie die de quadexcursie aanbood en uitvoerde. De Nederlandse reisorganisatie heeft volgens de rechter terecht het verweer gevoerd dat de quadexcursie geen onderdeel uitmaakte van de reisovereenkomst, nu deze niet tegelijk met de reisovereenkomst werd geboekt, maar ter plaatse – weliswaar via de Nederlandse hostess, maar deze had slechts een bemiddelende rol tussen reiziger en de aanbieder van de excursie. De vordering op de Nederlandse reisorganisatie werd afgewezen en de man had het nakijken. De Egyptische organisatie bood geen verhaal.

Moraal van het verhaal: kijk goed uit bij wie excursies en/of vervoermiddelen worden geboekt. Zeker in het buitenland geldt daarbij dat wanneer niet bij de eigen reisorganisatie wordt geboekt, maar bij een lokale organisatie men niet of onvoldoende verzekerd is.

Uw verhaal samen met ons bespreken?

Dat kan geheel vrijblijvend!

Tijdens dit gesprek delen wij graag onze kennis en overleggen we de aanpak.

Indien nodig stappen we voor u naar de rechter.