Eerste getuigeverhoor in misbruikzaak rk-kerk
07 december 2010 

Eerste getuigeverhoor in misbruikzaak rk-kerk

Een 34-jarige man die is misbruikt door een inmiddels 88-jarige pater is dinsdag als getuige opgetreden in zijn eigen zaak. Hij is de eerste die in een voorlopig getuigenverhoor rond deze misbruikzaak binnen de Rooms-Katholieke Kerk (RKK) is gehoord.

Het is ook de eerste rechtszaak sinds in februari de stroom aan berichten op gang kwam over seksueel misbruik binnen rooms-katholieke instellingen. Pater Jan N., een in 1990 veroordeelde salesiaan, was ook opgeroepen als getuige. Hij kwam echter om gezondheidsredenen niet opdagen.

De zaak draait om Dave ter Hoor, die via een civiele procedure een schadevergoeding wil van het bisdom Breda. Die was werkgever van pater Jan N. In 1980 werd een zaak tegen hem in verband met misbruik geseponeerd, ondanks een bekentenis. Vier jaar later werd hij pastoor in Terneuzen, maar in 1990 kreeg hij oneervol ontslag na een veroordeling wegens ontucht met drie minderjarige jongens.

De Witte vertegenwoordigt 120 mensen die de kerk beschuldigen van misbruik. „Ons viel op dat meerdere mensen door pater Jan zijn misbruikt. De kerk moet daarvan geweten hebben en we verwijten haar dan ook nalatigheid. Met deze getuigenoproepen willen we onder ede horen wat het bisdom Breda exact wist van het misbruik.”

Kardinaal Ad Simonis, bisschop Hans van den Hende, oud-bisschop Huub Ernst en de overste van de salesianen, Herman Spronck, getuigen volgende maand in deze zaak. Volgens de advocaat van het slachtoffer zal de dader „ook zeker worden verhoord”.

Uw verhaal samen met ons bespreken?

Dat kan geheel vrijblijvend!

Tijdens dit gesprek delen wij graag onze kennis en overleggen we de aanpak.

Indien nodig stappen we voor u naar de rechter.