Echt recht op mediation 3 jaar na ongeval?
12 maart 2014 
in Blog

Echt recht op mediation 3 jaar na ongeval?

Je bent aangereden en de aansprakelijkheid is erkend door de verzekeraar. Je schade moet dan volgens de wet 100% worden vergoed. Verzekeraars kunnen alles ter discussie stellen. Daar zit je als slachtoffer niet op te wachten. Het verbond van verzekeraars heeft in 2012 aan de verzekeringsmaatschappijen de volgende mededeling gedaan, te vinden op de website van www.verzekeraars.nl. “Een slachtoffer van letselschade krijgt recht op onafhankelijke bemiddeling (zoals mediation) als een zaak langer dan drie jaar loopt en hij niet tevreden is over de aanpak door de verzekeraar. Tevens vraagt de betrokken schadeafdeling van de verzekeraar na twee jaar altijd een second opinion. Dat zijn de belangrijkste aanbevelingen die het Verbond vandaag (10-07-2012) heeft gepubliceerd om de afhandeling van letselschade verder te verbeteren”.

Duidelijke taal. Geen voorwaarden. Verzekeraars willen zo voorkomen dat slachtoffers naar de rechter of, erger nog, naar een journalist gaan. Er is niets mis met onafhankelijke bemiddeling. Ons kantoor treedt alleen op voor slachtoffers van letselschade, en beschikt over een mediator. Als cliënten na 3 jaar inderdaad willen dat er een onafhankelijke bemiddelaar bij wordt gehaald omdat een verzekeraar weer eens heel moeilijk doet over de schaderegeling, blijkt echter opeens dit recht op onafhankelijke bemiddeling een wassen neus als wordt verzocht om inschakeling van een mediator. Nee, wordt er dan gezegd, het is maar een richtlijn, we zien het nut er niet van in, we zijn het niet eens over verschillende punten, we willen eerst dit of dat afwachten, enzovoort.

Wat is dat recht nu eigenlijk waard in de letselschadepraktijk? Eigenlijk nog niets, maar er worden wel weer verwachtingen gewekt bij slachtoffers en dat is in strijd met de zorgplicht van verzekeraars. Zij moeten hier op kunnen vertrouwen.

Slachtoffers kunnen hierover een klacht indienen bij het Kivid en dan maar hopen dat de aansprakelijke verzekeraar alsnog gevolg geeft aan dit recht, gegeven door haar eigen verbond.

 

Uw verhaal samen met ons bespreken?

Dat kan geheel vrijblijvend!

Tijdens dit gesprek delen wij graag onze kennis en overleggen we de aanpak.

Indien nodig stappen we voor u naar de rechter.