11 maart 2010 

"Doe niet mee aan onderzoek"

Metronieuws

Slachtoffer van misbruik op Limburgs internaat roept op het onderzoek van de kerk te boycotten -> “Niet onafhankelijk”.

Het onderzoek naar misbruik onder leiding van Wim Deetman is niet onafhankelijk. Dat zegt Bert Smeets, zelf slachtoffer van misbruik door geestelijken van het jongerenpensionaat St. Maria ter Engelen in Kerkrade. Smeets roept alle slachtofferes op niet mee te werken aan het onderzoek. Hij noemt zijn initiatief Mea Culpa.

“Wij willen een echt onafhankelijk tegenonderzoek, geleid door een vrouw”, zegt Smeets. Dat zou een goed tegenwicht bieden aan het gesloten mannenbolwerk dat het kader vormt van de rooms-katholieke kerk. De Limburger stelt dat het onderzoek van Deetman door de kerk is geïnitieerd en geregisseerd. ” Dat je een protestant de leiding geeft, maakt het nog niet onafhankelijk.” Inmiddels hebben tientallen slachtoffers zich bij Smeets gemeld die gehoor willen geven aan zijn oproep om niet mee te werken aan het onderozek.

“Met de professionalisering van de hulpverlening en het afnemen van het gezag van de kerk durven slachtoffers van misbruik eerder naar buiten te treden”, denkt letselschadeadvocaat Martin de Witte van SAP uit Amersfoort. Verschillende slachtoffers hebben zich bij zijn kantoor gemeld. “We hopen voor die mensen dat de kerk verantwoordelijkheid neemt en schade compenseert waar die is geleden. “Schadevergoedingen variëren, afhankelijk van de ernst van het misbruik, tussen 10.000 en 25.000 euro, melden de juristen van SAP.

De waarheid, en dan?
De leiding van de kerk heeft een onderzoek naar misbruik gelast. En dan?

Tsja. Woordvoerder Pieter Kohnen van de Nederlandse Bisschoppenconferentie heeft het over erkening van leed en hulp aan slachtoffers bij het verwerken ervan. Eventueel kunnen verantwoordelijken disciplinair worden gestraft. Maar daar is sinds 1995 de instelling Hulp en Recht voor. En schadevergoeding? Het is niet de inzet van het onderzoek, al zouden Deetman en consorten het wel kunnen aanbevelen. Naar de omvang van het schadebedrag wil Kohnen al helemaal geen gooi doen. “De kerk is zelf ook verrast door wat er allemaal naar buiten is gekomen.” In Amerika lopen nog altijd schadeprocedures wegens kindermishandeling in katholieke instellingen. Alleen al in 2007 keerde de kerk 615 miljoen euro uit.

Uw verhaal samen met ons bespreken?

Dat kan geheel vrijblijvend!

Tijdens dit gesprek delen wij graag onze kennis en overleggen we de aanpak.

Indien nodig stappen we voor u naar de rechter.