DNA-test wijst uit, kinderen zijn van vruchtbaarheidsdokter Jan Karbaat
12 april 2019 
in 2019

DNA-test wijst uit, kinderen zijn van vruchtbaarheidsdokter Jan Karbaat

Vermeende kinderen van vruchtbaarheidsdokter Jan Karbaat zijn volgens dna-test inderdaad door hem verwekt.  

Vandaag is uit dna-test gebleken dat Karbaat onomstotelijk de biologische vader is van minstens vier donorkinderen. Dit betekent dat 45 andere kinderen, die blijkens onderlinge dna-testen weer verwant zijn aan deze vier kinderen, ook van Karbaat afstammen.

In februari van dit jaar besloot de rechtbank Rotterdam dat 49 donorkinderen hun DNA mochten vergelijken met dat van de inmiddels overleden vruchtbaarheidsdokter Jan Karbaat. Karbaat werkte van 1980 tot 2009 in ivf-kliniek MC Blijdorp in Barendrecht, waarbij hij vermoedelijk vele tientallen donorkinderen verwekte. Een aantal donorkinderen wilde zekerheid over hun afstamming: ze hadden identiteitsproblemen en wilden meer weten over het risico op genetische afwijkingen.

Het DNA-profiel van Karbaat was echter geheim en lag opgeslagen in een kluis bij een notaris. Via de rechter hebben de kinderen afgedwongen dat hun DNA vergeleken mocht worden met het DNA-profiel van Karbaat. De rechtbank overwoog dat het belang van de donorkinderen om te weten of zij van de arts afstammen zwaarder weegt dan het belang van de weduwe en de erfgenamen, die de wens van Karbaat om anoniem te blijven willen respecteren.

Nu de uitkomst van de test ‘positief’ is, blijkt dat het niet voor niks is geweest dat het belang van de donorkinderen zwaarder heeft gewogen dan het privacy-belang van de familie Karbaat.

Ook SAP advocaten komt op voor het belang van kinderen om te weten van wie het afstamt. Zie hierover uitgebreid de blog van advocaten Saskia de Groot en Mark de Hek, die een moeder en dochter bijstaan in hun strijd om duidelijkheid over de identiteit van de donorvader.

Auteur: mr. Mark de Hek – SAP Advocaten

Uw verhaal samen met ons bespreken?

Dat kan geheel vrijblijvend!

Tijdens dit gesprek delen wij graag onze kennis en overleggen we de aanpak.

Indien nodig stappen we voor u naar de rechter.