Deskundige kijkt naar kwaliteit Gondelier
04 september 2009 

Deskundige kijkt naar kwaliteit Gondelier

AD / Amersfoort | Op last van de rechter onderzoekt een onafhankelijk deskundige of de luchtkwaliteit deugt in de Amersfoortse basisschool De Gondelier. Ondanks reparaties aan het balansventilatiesysteem is de lucht in de school in Vathorst volgens onderwijzend personeel nog altijd ongezond. Een leerkracht dwong al onderzoek naar luchtkwaliteit af bij de rechter. Die heeft deze week onafhankelijk deskundige Van Eck aangewezen om uit te maken of het circulatiesysteem in De Gondelier voldoende verse lucht aanvoert en uitblaast.

Advocaat Martin de Witte had namens de leerkracht van De Gondelier om onderzoek van het Rotterdamse bureau BBA verzocht, maar dat is volgens de rechter niet onafhankelijk genoeg.
Het ventilatiesysteem in het scholencomplex De Laak in Vathorst zorgt volgens personeel en ouders voor onvoldoende frisse lucht. Het leidt al langer tot klachten over muffe lokalen, chronische verkoudheid, hoofdpijn en vermoeidheid. Twee docenten zijn vanwege de slechte werkomstandigheden vertrokken.
Volgens deskundigen van de gemeente Amersfoort zijn er na de tonnen kostende reparatie geen problemen meer met het systeem, en is er geen reden tot onafhankelijk onderzoek. Stichting De Meerkring, waar onder De Gondelier valt, wijst erop dat het ziekteverzuim op de school onder het landelijk gemiddelde ligt en het ventilatiesysteem aan de normen voldoet. Het probleem zou bij de werknemer zelf liggen.
De door de rechter aangewezen deskundige zal metingen laten verrichten en wellicht ook een instituut als het RIVM inschakelen voor onderzoek naar de vraag of de lucht gezond genoeg is. De deskundige moet bepalen of er andere maatregelen nodig zijn om de luchtkwaliteit te verbeteren.
Ook bewoners in de wijk hebben veel klachten geuit over ongezonde lucht in hun huizen in Vathorst. Daar zijn ook veel woningen voorzien van het gesloten ventilatiecircuit dat gefilterde lucht van buiten naar binnen blaast en weer afzuigt.

Uw verhaal samen met ons bespreken?

Dat kan geheel vrijblijvend!

Tijdens dit gesprek delen wij graag onze kennis en overleggen we de aanpak.

Indien nodig stappen we voor u naar de rechter.