Defensie schiet ernstig tekort bij mortierongeluk Mali
28 september 2017 
in 2017

Defensie schiet ernstig tekort bij mortierongeluk Mali

Uit het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) blijkt dat Defensie tijdens de missie in Mali ernstig tekort is geschoten in de zorg voor de veiligheid van Nederlandse militairen. De OVV komt tot dit vernietigende oordeel naar aanleiding van het ongeluk in 2016 met een mortiergranaat, waarbij twee militairen om het leven kwamen en een zwaargewond raakte. De nabestaanden van een van deze omgekomen militairen worden bijgestaan door SAP Letselschade advocaten. Zie hieronder de bevindingen van de OVV:

“Defensie staat voor vrede en veiligheid, in Nederland en daarbuiten. De krijgsmacht levert een bijdrage aan de stabiliteit en vrijheid in de wereld”. Dat zijn mooie woorden op de website van het Ministerie.

Helaas blijkt de zorg voor de veiligheid van haar eigen mensen regelmatig onderwerp van onderzoek door de Onderzoeksraad. Bij een ongeluk in 2016 in Ossendrecht waarbij een sergeant omkwam, bleek dat “ondanks de bestaande veiligheidsvoorschriften de leiding van Defensie niet op professionele wijze is omgegaan met de veiligheid van het eigen personeel. Diverse veiligheidsbarrières hebben niet gefunctioneerd, waardoor de schietoefening een fatale afloop kreeg”, aldus de Onderzoeksraad. Op 28 september 2017 verschijnt weer een glashelder rapport over de dodelijke ongevallen in Mali. Defensie liet haar medewerkers granaten gebruiken die afgekeurd hadden moeten worden en is volgens de Onderzoeksraad wederom ernstig tekortgeschoten. Ook de medische zorg in Mali voldeed niet aan de richtlijnen die Defensie zichzelf stelt, in het ziekenhuisje kunnen ze geen goede medische zorg leveren als er een ongeluk gebeurt. Nog steeds is Nederland actief in Mali.

Beide overleden mannen laten een partner en kinderen achter. Hun financiële schade wordt vergoed door Defensie. Maar hoe is het toch mogelijk dat Defensie zich zo weinig lijkt te bekommeren om de veiligheid van haar eigen mensen? Dat zagen wij al in de jaren ’80 bij de Libanon veteranen die PTSS kregen. De Raad adviseert nu “de zorg voor wapens en munitie te verbeteren”. Wat dat waard is zal moeten blijken. Laten wij hopen dat er niet nog meer slachtoffers vallen.

 

Uw verhaal samen met ons bespreken?

Dat kan geheel vrijblijvend!

Tijdens dit gesprek delen wij graag onze kennis en overleggen we de aanpak.

Indien nodig stappen we voor u naar de rechter.