Coöperatie Laatste Wil verstrekt leden zelfdodingsmiddel
11 september 2017 
in 2017

Coöperatie Laatste Wil verstrekt leden zelfdodingsmiddel

Een steeds groter wordende groep ouderen wil in de laatste fase van hun leven de beschikking hebben over een middel dat hun leven kan beëindigen. Tot voor kort was er niet één duidelijk middel, wat ertoe leidde dat mensen voor de trein sprongen of via internet naar pillen zochten om hun wens te vervullen. De Coöperatie Laatste Wil stelt haar leden daarom een zelfdodingsmiddel ter beschikking dat binnen een uur tot de dood leidt.

Als enige eisen stelt de Coöperatie Laatste Wil dat je 18 jaar of ouder bent en minstens een half jaar lid van de Coöperatie. Dus geen uitvoerige controles of gesprekken met dokters om te beoordelen of iemand het middel wel echt mag ontvangen. De Coöperatie wil mensen zelf de keus laten om het middel al dan niet in te nemen.

De Coöperatie liet het middel vorige week zien in Nieuwsuur maar wilde de naam van het middel niet noemen. Het gaat om een poeder dat zich de afgelopen jaren lijkt te hebben bewezen in een aantal zelfdodings- en moordzaken. Twee gram zou al voldoende zijn om het leven te beëindigen. Het stofje werkt als een conserveermiddel en sorteert een vergelijkbaar effect als een koolmonoxidevergiftiging: zuurstof kan niet meer door het lichaam vervoerd worden waardoor binnen een uur de dood intreedt.

Hoogleraar gezondheidsrecht Joep Hubben plaatst vraagtekens bij het zonder degelijke drempels aanbieden van een zelfdodingsmiddel. Hij wijst op het gebrek aan controle op het gebruik ervan. Praktisch iedereen kan straks beschikken over een poeder waarvan onvoldoende duidelijk is hoe het werkt en hoe veilig het is. Bovendien, zo verwijst Hubben naar de Hoge Raad, is hulp bij zelfdoding door anderen dan artsen alleen in uitzonderlijke omstandigheden toegestaan. In het plan van Coöperatie Laatste Wil ontbreken zulke uitzonderlijke omstandigheden volgens Hubben.

Bestuurslid Petra de Jong van Laatste Wil zegt overtuigd te zijn van de veiligheid van het middel. Met het poeder wil de Coöperatie mensen rust geven, ook al gebruiken ze het middel niet. Het feit dat het poeder in de kast staat geeft een hoop mensen een prettig gevoel. Ze weten dat het er is en dat ze het kunnen gebruiken wanneer zij dat zelf willen.

Uw verhaal samen met ons bespreken?

Dat kan geheel vrijblijvend!

Tijdens dit gesprek delen wij graag onze kennis en overleggen we de aanpak.

Indien nodig stappen we voor u naar de rechter.