Chemiebedrijf Dupont wist dat omwonenden gezondheidsrisico’s liepen
17 mei 2017 
in 2017

Chemiebedrijf Dupont wist dat omwonenden gezondheidsrisico’s liepen

Het bedrijf overwoog in 1984 al om te stoppen met het gebruik van de giftige stof perfluoroctaanzuur, ook wel C8 genoemd. Dit blijkt uit Amerikaanse documenten die het AD in handen heeft. Uit een intern stuk uit 1982 raden DuPont-onderzoekers al aan te stoppen met het gebruik van C8. Het blijft lang in het bloed zitten, en dat baart zorgen. De onderzoekers stellen dat er een sterke mogelijkheid is dat bewoners van de lokale gemeenschap aan de stof worden blootgesteld.

Hoewel het bedrijf in de documenten zegt beperkte kennis te hebben wat de lange termijn-effecten zijn voor de gezondheid, beseft de fabriek wel dat het kanker kan veroorzaken. Een vertrouwelijk gespreksverslag uit 1984 beschrijft hoe leidinggevenden binnen DuPont al nadenken over aansprakelijkheid voor de schade aan omwonenden. Er wordt gezocht naar alternatieven, maar geen van de opties is economisch aantrekkelijk. Uiteindelijk stopt het bedrijf pas in 2012 met het gebruik van C8.

De Tweede kamer debatteert vandaag over de jarenlange blootstelling van omwonenden aan het gif. Een deel van de lokale bevolking in Dordrecht en Sliedrecht heeft sterk verhoogde bloedwaardes.

Bron: Algemeen Dagblad

Uw verhaal samen met ons bespreken?

Dat kan geheel vrijblijvend!

Tijdens dit gesprek delen wij graag onze kennis en overleggen we de aanpak.

Indien nodig stappen we voor u naar de rechter.