Celstraf voor appen achter het stuur onderweg?
16 oktober 2017 
in 2017

Celstraf voor appen achter het stuur onderweg?

De Stichting Incident Management Nederland (SIMN) bracht deze week naar buiten dat het aantal verkeersongevallen op snelwegen het afgelopen jaar fors is toegenomen. Uit cijfers van verzekeraars en wegbeheerders zou blijken dat het aantal ongevallen de afgelopen vier jaar met maar liefst 27% is toegenomen. Het massale smartphonegebruik op de weg is aangewezen als hoofdzakelijke oorzaak van deze toename.

Appen strafbaar
Demissionair minister van Verkeer en Waterstaat Schultz van Haegen reageerde op de toename met een plan om een verbod op te nemen op appen achter het stuur. Vandaag voegde een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie hier aan toe dat er een wetsvoorstel in de maak is om de definitie van roekeloosheid in het verkeer, dat nu al strafbaar is, zo aan te passen dat appen tijdens het rijden daar ook onder valt. Smartphonegebruik zou daarmee op deze wijze worden bestraft als bijvoorbeeld rijden onder invloed van alcohol.

Biedt de verzekering dan nog wel dekking?
Het doel van een verzekering is om dekking te bieden tegen de onzekerheid dat schade wordt veroorzaakt. Opzettelijk veroorzaakte schade is daarom van dekking uitgesloten. Door te rijden onder invloed van alcohol wordt willens en wetens de aanmerkelijke kans op een aanrijding aanvaard. Dit wordt als (voorwaardelijke) opzet gezien en hierdoor veroorzaakte schade valt daardoor buiten de dekking van de verzekering. Wanneer appen in het verkeer strafbaar wordt gesteld is het voorstelbaar dat voor ongevallen veroorzaakt door appen achter het stuur een zelfde dekkingsuitsluiting zal gaan gelden. Ook door te appen achter het stuur wordt, zo lijkt uit de cijfers van het SIMN, immers een aanmerkelijke kans op een aanrijding aanvaard.

Vergoeding verkeersslachtoffers
Voor verkeersslachtoffers heeft een mogelijke dekkingsuitsluiting gelukkig geen effect. Als slachtoffer van een verkeersongeval kan je, ook ingeval van appen of alcoholgebruik door de veroorzaker, de verzekeraar aanspreken. De verzekeraar zal de schade vergoeden en de uitgekeerde schade vervolgens op de appende of beschonken bestuurder verhalen.

Uw verhaal samen met ons bespreken?

Dat kan geheel vrijblijvend!

Tijdens dit gesprek delen wij graag onze kennis en overleggen we de aanpak.

Indien nodig stappen we voor u naar de rechter.