Broeder wist van misbruik
08 maart 2010 

Broeder wist van misbruik

De Pers

Een voormalig broeder van het jongerenpensionaat St. Maria ter Engelen in Kerkrade wist dat in de jaren vijftig en zestig jongens werden misbruikt door medebroeders fransiscanen. Broeder Gerrie Schobben uit Heerlen zegt dat maandag in de Limburgse kranten.

,,We wisten wie zijn vingers niet kon thuishouden. Ook toen ik broeder was in Kerkrade deden dergelijke verhalen de ronde”, vertelt Schobben die als kind naar het jongensinternaat ging.

De Limburgse kranten stellen dat voor zover bekend het voor het eerst is dat een geestelijke toegeeft dat hij wist over het misbruik door andere broeders.

,,We wisten feitelijk dat het gebeurde, maar iedereen hield zijn mond dicht”, zegt Schobben. “Dat moest ook van hogerhand. We hadden een spreekverbod”.

De broeder vertelt over verhalen die werden gefluisterd over bijvoorbeeld een collega die dingen met kinderen deed. ,,Plots werd hij weggestuurd.” Er was een lege broederstoel in de eetzaal. ,,Dat had met kindermisbruik te maken, dat denk ik nu nog steeds. Let op: concrete bewijzen heb ik niet, maar die heeft niemand.”

Schobben bekent in een confrontatie met twee ontuchtslachtoffers overigens ook dat hij zich zelf schuldig heeft gemaakt aan kindermishandeling. ,,Ik geef toe dat ik vaker geslagen heb.”

De Heerlense broeder is tegenwoordig jeugdwerker in Gemmenich in België.

(bron: De Pers)

Uw verhaal samen met ons bespreken?

Dat kan geheel vrijblijvend!

Tijdens dit gesprek delen wij graag onze kennis en overleggen we de aanpak.

Indien nodig stappen we voor u naar de rechter.