Bizarre verwisseling in Delfzicht Ziekenhuis
08 januari 2010 

Bizarre verwisseling in Delfzicht Ziekenhuis

DELFZIJL – In het Delfzicht Ziekenhuis in Delfzijl heeft zich een bizarre verwisseling voorgedaan. Een blank lesbisch stel kreeg een kindje met een donkere huidskleur, terwijl ze dachten dat een blanke vriend de donor was.

Verwisseld
Het stel wilde in 2002 via kunstmatige inseminatie zwanger worden. De twee vonden een huisvriend bereid om sperma te doneren. Toen het kind geboren werd, bleek het echter een donkere huidskleur te hebben. Naar alle waarschijnlijkheid is bij de administratie iets misgegaan. Daardoor zijn de buisjes met sperma verwisseld.

‘Topje van de ijsberg’
De advocaat van de twee vrouwen, Martin de Witte, spreekt van ‘het topje van de ijsberg’. Zo zat in het buisje waarin het zaad van de huisvriend had moeten zitten, sperma van twee andere donoren. Bovendien is het zeer goed mogelijk dat het zaad van de huisvriend voor andere stellen is gebruikt. Er zouden dus nog veel meer ‘onbekende’ kinderen kunnen rondlopen.

Wie is de vader?
Het stel is blij met de nieuwe aanwinst, maar wil toch weten wie de biologische vader van hun kindje is. Probleem is echter dat het ziekenhuis de administratie niet op orde heeft en dus de naam niet kan ophoesten. De enige manier waarop nog bekend zou kunnen worden wie de vader is, is via de gynaecoloog. Hij kent het stel dat de bewuste donor meenam naar het ziekenhuis. Via hen zou de vader te achterhalen moeten zijn.

De gynaecoloog heeft echter een beroepsgeheim en zal de naam niet zonder slag of stoot vrijgeven. Hij kan dit echter wel, zo vertelt de advocaat van het stel, als hij het recht van het kind om te weten wie zijn vader is, afweegt tegen het beroepsgeheim. En dat is ook de inzet van de zaak die de twee vrouwen hebben aangespannen.

Incident
Het ziekenhuis betreurt het voorval. De Inspectie voor de Volksgezondheid had al een onderzoek ingesteld en spreekt van een incident.

 

Media-optreden Martin de Witte van SAP letselschade advocaten:

 

Bron: RTV Noord | Bekijk videoverslag |

 

Uw verhaal samen met ons bespreken?

Dat kan geheel vrijblijvend!

Tijdens dit gesprek delen wij graag onze kennis en overleggen we de aanpak.

Indien nodig stappen we voor u naar de rechter.