Asbest aangetroffen in straalmiddel Eurogrit
07 oktober 2017 
in 2017

Asbest aangetroffen in straalmiddel Eurogrit

Het Papendrechtse bedrijf Sibelco waarschuwt dat bij verschillende werkzaamheden in Nederland misschien wit asbest is vrijgekomen. Sibelco verkoopt het product Eurogrit, dat bij straalwerkzaamheden wordt gebruikt, in Nederland.

Grit wordt gebruikt bij het stralen van oppervlakten. Op die manier wordt het oppervlak als het ware geschuurd: onder hoge druk wordt grit op het oppervlak gespoten om bijvoorbeeld verf of roest te verwijderen. Volgens Sibelco bevat Eurogrit een zeer kleine hoeveelheid asbestvezels. In heel Nederland zijn de afnemers inmiddels door Sibelco op de hoogte zijn gebracht.

Sibelco ontdekte de asbest tijdens de productie van Eurogrit. Er werd een vreemde grondstof ontdekt die na een analyse een geringe hoeveelheid asbest bleek te bevatten. De Papendrechtse fabrikant sluit niet uit dat langdurige blootstelling aan Eurogrit gezondheidsrisico’s kunnen optreden.

Onderzoek

Op enkele plaatsen waar Eurogrit is gebruikt bij straalwerkzaamheden is onderzoek gedaan naar mogelijke aanwezigheid van wit asbest. Deskundigen hebben toen niets kunnen vinden. Asbestvezels zijn wel gevonden in Houten waar Eneco het middel gebruikte bij werkzaamheden aan een warmtekrachtcentrale.

Ook bij Tata Steel in IJmuiden en bij het Afval Energie Bedrijf in Amsterdam was het raak. Op het terrein van Tata Steel zijn verschillende delen afgezet om blootstelling te voorkomen. Bij het Afval Energie Bedrijf stopte men gisteren al met het werk. De 120 medewerkers werden gedoucht en schoongemaakt na mogelijk contact met het witte asbest. Volgens asbestdeskundige Yvonne Waterman zijn dit hele goede maatregelen. Ook adviseert ze mensen die mogelijk in contact zijn gekomen met Eurogrit de komende tijd te stoppen met roken. Asbestvezels en roken zijn namelijk een gevaarlijke combinatie die het proces van asbest gerelateerde longkanker kunnen versnellen.

Per jaar lopen zo’n 20.000 Nederlanders een beroepsziekte op. De werkgever is in zulke gevallen aansprakelijk als de bedrijfs- of beroepsmatige gebruiker van de schadelijke stof. Bovendien hoeft de werknemer alleen aannemelijk te maken dat hij in de uitoefening van zijn werkzaamheden schade heeft opgelopen. De werkgever moet in zulke gevallen bewijzen dat hij aan zijn zorgplicht heeft voldaan.

Uw verhaal samen met ons bespreken?

Dat kan geheel vrijblijvend!

Tijdens dit gesprek delen wij graag onze kennis en overleggen we de aanpak.

Indien nodig stappen we voor u naar de rechter.