Advocatenblad: Kernteam advocaten voor MH17
19 november 2014 

Advocatenblad: Kernteam advocaten voor MH17

mh17.jpgEen kernteam van vijf gespecialiseerde advocaten gaat de nabestaanden van de ramp met de MH17 bijstaan. Dat heeft de Raad voor de Rechtsbijstand afgesproken met de specialisatievereniging LSA en ASP. De vijf advocaten zijn Veru Mewa, Evert Wytema, Peter Langstraat, Maya Spetter en Sander de Lang.

De advocaten behartigen de algemene juridische belangen van nabestaanden. Ze behandelen vragen die de individuele belangen overstijgen, ontwikkelen een aanpak voor het verkrijgen van een schadevergoeding en zorgen voor kennisuitwisseling tussen andere betrokken advocaten. De Raad voor de Rechtsbijstand maakt voor het kernteam extra geld vrij omdat het een tijdrovende zaak betreft.

De Raad voor de Rechtbijstand heeft besloten dat alle nabestaanden van de MH17 gratis rechtshulp krijgen, los van inkomen of vermogen. Dat besluit zorgde voor verbazing in juridisch Nederland. Volgens de Wet op de Rechtsbijstand kan een toevoeging zonder draagkrachttoets alleen bij een ernstig zeden- of geweldsmisdrijf. Bovendien moet er vervolging zijn ingesteld en moet de nabestaande in aanmerking komen voor een uitkering krachtens de Wet Schadefonds Geweldsmisdrijven.

Op een vraag van het Advocatenblad of voor de nabestaanden van MH17 een uitzondering is gemaakt, geeft de Raad geen duidelijk antwoord: ‘De Raad heeft gehandeld in lijn met de regels voor verlening van toevoegingen aan nabestaanden van ernstige gewelds- en zedenmisdrijven.’ De Raad wil daarop geen toelichting geven.

Volgens de Raad gaat van het besluit geen precedentwerking uit voor slachtoffers van andere incidenten. ‘Het ongeluk met de monstertruck in Haaksbergen is een andere specifieke kwestie. Nabestaanden van slachtoffers in Haaksbergen kunnen om een toevoeging verzoeken.’

Peter Louwerse

– See more at: https://www.advocatenblad.nl/site/magazine/archief/nieuws/detail/20092617.html#sthash.XaJ0yB5Y.dpuf

Uw verhaal samen met ons bespreken?

Dat kan geheel vrijblijvend!

Tijdens dit gesprek delen wij graag onze kennis en overleggen we de aanpak.

Indien nodig stappen we voor u naar de rechter.