AD: 'Controle op gevaarlijke PIP-implantaten faalde'
15 april 2015 

AD: 'Controle op gevaarlijke PIP-implantaten faalde'

Het keuringsbedrijf TÜV Rheinland heeft gefaald in de controle op de omstreden PIP-borstimplantaten. Controleurs werkten langs elkaar heen, waren laks en hadden geen idee waar ze op moesten letten. Daardoor liepen honderdduizenden vrouwen rond met lekkende, illegale siliconen in hun borsten.

Dat blijkt uit interne mails van TÜV, die slachtoffers in een Frans megaproces als bewijs opvoeren. De kans dat het keuringsbedrijf de gedupeerde vrouwen, onder wie 182 Nederlanders, een schadevergoeding moet betalen, wordt groter.TÜV keurde de implantaten van het Franse Poly Implant Prothèse (PIP) goed voor de Europese markt. Hoewel al in 2000 meldingen kwamen over fabricagefouten, zijn de implantaten jarenlang door de controles van TÜV heen gekomen.PIP gebruikte in plaats van een speciale gel voor medische doeleinden, industriële siliconen. Deze implantaten gingen lekken en scheuren, met forse ontstekingen in de borsten tot gevolg.Ten dode opgeschreven
Als TÜV in januari 2011 wordt gehoord over de controles, staat de manager van het kantoor in Frankrijk met zijn mond vol tanden. Hij mailt in paniek zijn collega op het hoofdkantoor in Duitsland. ,,Wat moeten controleurs eigenlijk checken tijdens een audit?” schrijft hij. ,,Als er fouten zijn gemaakt, ben ik ten dode opgeschreven.” Volgens SAP Advocaten, dat namens de Nederlandse slachtoffers procedeert, zijn de mails een bekentenis dat TÜV de zaakjes niet op orde had.,,De mails geven aan dat het een complete chaos was bij TÜV en dat de controleurs werkelijk niet wisten wat ze aan het doen waren,” zegt letselschadeadvocaat Sander de Lang. ,,De verwijtbaarheid van TÜV is hiermee een gegeven en vergroot de kans op een goede afloop voor onze cliënten.”

Klik hier voor het volledige artikel

Uw verhaal samen met ons bespreken?

Dat kan geheel vrijblijvend!

Tijdens dit gesprek delen wij graag onze kennis en overleggen we de aanpak.

Indien nodig stappen we voor u naar de rechter.