Inlener aansprakelijk voor overlijdensschade mestsilo-ongeval
10 november 2017 
in 2017

Inlener aansprakelijk voor overlijdensschade mestsilo-ongeval

In juni 2013 vond een vreselijk ongeval plaats op een boerderij in Makkinga. Bij dit ongeluk kwamen drie mensen om het leven en raakte een vierde persoon zwaar gewond. Onlangs deed de rechtbank Noord-Nederland uitspraak over de aansprakelijkheid voor het dodelijk ongeval.

Feiten

De melkveehouderij gaf aan X, een bedrijf dat onder andere mestsilo’s reinigt, opdracht om een mestsilo schoon te maken en de daarin aanwezige mixer te repareren. X heeft daarom werknemers B en C naar de melkveehouderij gestuurd. B en C waren door X ingeleend van uitzendbureau Job Connect.

Op een gegeven moment werd B, die al enkele uren in de mestsilo bezig was, onwel. Collega C heeft daarop om hulp geroepen en is zonder adembescherming in de silo afgedaald. Daarna zijn nog twee personen in de silo afgedaald om B en C te redden. Nadat de hulpdiensten waren gearriveerd is geprobeerd om een gat in de silowand te maken. Dit lukte pas na veel moeite. B, C en de zoon van de melkveehouder konden niet meer worden gered. De vierde persoon raakte zwaar gewond.

Aansprakelijkheid

De erven van B hebben uitzendbureau Job Connect aansprakelijk gesteld voor hun schade. Job Connect heeft de aansprakelijkheidsstelling doorgeleid naar verzekeraar Achmea. Achmea heeft vervolgens X aansprakelijk gesteld voor de aan de erven van B uit te keren bedragen in het kader van de overlijdensschade.

Rechtbank

De rechter komt tot de conclusie dat X niet heeft voldaan aan zijn zorgplicht. Uitzendbureau Job Connect is maar een uitleenbedrijf en had geen zeggenschap over de inhoud van het werk. X had die zeggenschap wel en had daarom voorzorgsmaatregelen moeten nemen om de werknemers tegen ongelukken te beschermen. Uit onderzoeken is gebleken dat geen geschikte adembeschermingsapparatuur werd gebruikt. Iets wat van het grootste belang is bij werk in een mestsilo. Ook was er geen noodplan aanwezig voor het geval het mis mocht gaan. Conclusie: X is aansprakelijk voor de schade die de erven van B lijden. X moet daarom de bedragen aan Achmea betalen die zij aan de erven moet uitkeren.

 

 

 

Uw verhaal samen met ons bespreken?

Dat kan geheel vrijblijvend!

Tijdens dit gesprek delen wij graag onze kennis en overleggen we de aanpak.

Indien nodig stappen we voor u naar de rechter.