9.000 euro schadevergoeding voor hondenbeet
14 juli 2017 
in 2017

9.000 euro schadevergoeding voor hondenbeet

Een meisje dat door een pitbull werd aangevallen toen zij de binnentuin van een flatcomplex binnenstapte liep verschillende verwondingen op aan haar gezicht. Ook liep ze een posttraumatische stoornis op en heeft ze een lange revalidatie voor de boeg. De eigenaar moest het meisje 9.000 euro vergoeding betalen.

Het ging hier om een pitbull, een hondenras dat bekend staat om zijn agressieve aard. De eigenaresse van de hond was haar hond aan het trainen in de binnentuin van het flatcomplex. Deze tuin was weliswaar afgesloten maar het meisje wist de tuin tussen twee gebogen spijlen door binnen te stappen. De rechter oordeelde dat de vrouw onvoldoende voorzorgsmaatregelen heeft genomen om dit soort ongevallen te voorkomen. Zo liep de hond zonder halsband rond terwijl de vrouw wist dat haar pitbull gevaarlijk was.

Diereneigenaren zijn aansprakelijk voor schade die de dieren veroorzaken. Dit kan dus gaan om een hondenbeet, maar ook om een paard dat onverwacht naar achter trapt of een kat die een vaas omver loopt. Deze aansprakelijkheid brengt mee dat eigenaren maatregelen moeten nemen om te voorkomen dat de hond of kat schade veroorzaakt. Als desondanks toch schade ontstaat die door een dier wordt veroorzaakt, kan de eigenaar worden aangesproken door de benadeelde partij.

Wanneer de eigenaar een dier ophitst en aanmoedigt geldt een ander toetsingskader. Degene die het dier ophitst gebruikt het als een ‘middel’. Met andere woorden, het dier handelt niet uit eigen beweging. In zulke gevallen is degene die ophitst aansprakelijk alsof hij zelf een onrechtmatige daad heeft begaan.

In deze zaak werd de eigenaresse van de pitbull veroordeeld tot een werkstraf van 180 uren. Daarnaast moest ze een vergoeding van € 9.000 betalen aan het slachtoffer. De vader van het slachtoffer ontving een vergoeding van € 2.700.

Conclusie: diereneigenaren moeten maatregelen nemen om te voorkomen dat hun dier schade aanricht. Veroorzaakt een dier desondanks toch schade, dan is de eigenaar aansprakelijk voor de daardoor ontstane schade.

Uw verhaal samen met ons bespreken?

Dat kan geheel vrijblijvend!

Tijdens dit gesprek delen wij graag onze kennis en overleggen we de aanpak.

Indien nodig stappen we voor u naar de rechter.