Rechtsbijstandsteam positief gestemd over procedures EHRM
27 januari 2022 

Rechtsbijstandsteam positief gestemd over procedures EHRM

7,5 jaar na de ramp stonden gisteren Nederland en Rusland lijnrecht tegenover elkaar voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM). Nederland verwijt Rusland dat het met zijn aandeel in het neerhalen van het vliegtuig het Europees mensenrechtenverdrag heeft geschonden. De zitting heeft gisterochtend om 09:15 uur plaatsgevonden in Straatsburg.

Rusland brengt tegen de aanklachten in dat de raket die MH17 fataal werd, niet is afgeschoten vanaf Russische bodem maar vanaf Oekraïens grondgebied. Moskou blijft volhouden dat de rebellen in dat gebied eigen baas waren. Ondanks dat alle bewijzen uit het strafproces in Nederland, ook bij het hof zijn ingediend.

,,Toch hield de Russische vertegenwoordiger zonder onderbouwing vol dat Rusland er niks mee te maken had”, zegt SAP-advocaat Sander de Lang, die samen met vier andere advocaten van het Rechtsbijstandsteam MH17 (RBT) in de rechtszaal zat. ,,Deze man stond gewoon te liegen. Dat is minachting van het hof.”

Ondanks de ontkenning van Rusland hebben de advocaten van het RBT goede hoop dat het EHRM de zaak in behandeling neemt. Het hof neemt naar verwachting enkele maanden de tijd voor deze beslissing.

Op 7 maart wordt bij de rechtbank Schiphol het strafproces tegen de vier verdachten hervat. Het woord is dan aan de verdediging van verdachte Oleg Poelatov.

Wil je meer lezen? Het Advocatenblad schreef een uitgebreid artikel na afloop van de openbare zitting. Ook het AD, de Gelderlander en Parool plaatste een artikel met de quote van Sander de Lang.

Uw verhaal samen met ons bespreken?

Dat kan geheel vrijblijvend!

Tijdens dit gesprek delen wij graag onze kennis en overleggen we de aanpak.

Indien nodig stappen we voor u naar de rechter.