PERSBERICHT: Oud-medewerker van Dupont stapt naar de rechter
05 juli 2023 

PERSBERICHT: Oud-medewerker van Dupont stapt naar de rechter

PERSBERICHT Oud-medewerker van Dupont stapt naar de rechter

 Een medewerker die tijdens zijn werk is contact is gekomen met giftige stoffen, waaronder PFOA, dagvaardt vandaag de chemiereuzen Dupont en haar rechtsopvolger Chemours te Dordrecht.

De werknemer, Theo van Ballegooijen, heeft verhoogde PFOA-waarden in zijn bloed. Ook heeft hij gezondheidsklachten die in verband worden gebracht met de stoffen waarmee hij heeft gewerkt, zoals prostaatkanker en klachten aan zijn lever, ogen en immuunsysteem. Hij is 38 jaar in dienst geweest als monteur, maar zijn oud-werkgever weigert te erkennen dat er fouten zijn gemaakt en wil niet meewerken aan onderzoek naar de fouten en de gezondheidsklachten. De werknemer beschikt echter over stukken die aantonen dat Dupont wist van de gezondheidsrisico’s, maar niet ingreep. Zo schreef Dupont in een interne memo in 1961 al dat de stof PFOA gevaarlijk was en dat contact met de huid strikt vermeden moest worden en bleek in de jaren ’80 dat PFOA leidde tot leverschade, immuunklachten en oogschade bij proefdieren. Toch beschermde Dupont haar medewerkers niet goed: zo rapporteerde de arbodienst in 1997 dat er zoveel PFOA-stof op de werkvloer lag dat werknemers erover uitgleden en dat werknemers veelvuldig ‘teflonkoorts’ hadden, een ziekte die ontstond doordat ze PFOA inademden.

Oud-werknemer Theo van Ballegooijen: “Ik ben door mijn werkgever nooit ingelicht hoe gevaarlijk de stoffen zijn waar ik mee heb gewerkt, terwijl Dupont dat sinds de jaren ’60 al wist, ze hebben er voor gekozen om het stil te houden en in Nederland het voort te zetten. De risico’s hebben ze bewust verzwegen en de mensen er gewoon mee laten werken, omdat het draaide om het grote geld en niet om de gezondheid van de medewerkers. Ik start deze zaak omdat ik gerechtigheid wil: ik wil erkenning dat Dupont fouten heeft gemaakt en dat ik ziek ben geworden en velen met mij, en dat komt door die rommel.”

Mark de Hek (SAP Letselschade Advocaten): “Een werkgever moet zorgen voor een veilige werkomgeving. Dupont heeft decennialang haar zorgplicht verzaakt en medewerkers blootgesteld aan stoffen waarvan ze wist dat die gevaarlijk waren. Theo heeft in 38 jaar trouwe dienst klachten ontwikkeld die samenhangen met deze stoffen en heeft er recht op dat wordt vastgesteld dat Dupont haar zorgplicht heeft geschonden en tot welke gezondheidsschade dit heeft geleid. Nu zijn oud-werkgever op geen enkele manier wil meewerken, dagen we ze voor de rechter.”

Uw verhaal samen met ons bespreken?

Dat kan geheel vrijblijvend!

Tijdens dit gesprek delen wij graag onze kennis en overleggen we de aanpak.

Indien nodig stappen we voor u naar de rechter.