Pas op: krijg geen aanrijding in België!
27 december 2013 
in Blog

Pas op: krijg geen aanrijding in België!

U rijdt met uw gezin in de auto naar Antwerpen en op de terugweg naar Nederland wordt de auto helaas – 50 meter voor de Nederlandse grens – van achteren aangereden door een Belgische automobilist. Als passagier heeft u daar ernstige whiplashklachten aan overgehouden en u raakt daardoor arbeidsongeschikt. Ook al heeft u de Nederlandse nationaliteit en heeft de auto een Nederlands kenteken, u heeft nu een enorm probleem. Uw schade wordt namelijk beoordeeld naar Belgisch recht en dat heeft grote gevolgen.

Als dit zou gebeuren in Nederland, geldt de schuldloze derdenregeling: uw schade als passagier wordt volledig vergoed omdat u niets aan het ongeval kon doen en dat is een geruststellende gedachte.  De kosten van uw advocaat vormen onderdeel van de te vergoeden schade zodat u altijd weet waar u recht op heeft.

Nu niet. Hoewel in België op papier uw schade volledig wordt vergoed komt daar niets van terecht. Er komt geen schaderegelaar van de verzekeraar bij u op bezoek om uw schade in kaart te brengen. U moet op eigen kosten naar Belgie reizen naar een door de verzekeraar aangestelde raadsdokter, die een voor u onbegrijpelijk rapport maakt met voor Nederlandse begrippen onbegrijpelijke termen als huishoudschade. Geen onafhankelijke expertise dus. Bent u het daarmee niet eens? Dan kunt u op eigen kosten een gerechtelijke expertise laten uitvoeren. U moet dan wel eerst zelf een Belgische advocaat zoeken en betalen. Die betalen de Belgische verzekeraars namelijk niet.

Dus: als u arbeidsongeschikt bent geraakt, u heeft geen geld en u heeft part noch deel aan de aanrijding? De Nederlandse verzekeraars helpen u niet. Wij vinden dat de schuldloze derdenregeling ook zou moeten gelden als Nederlanders in het buitenland buiten hun schuld om letsel oplopen. Zolang zij dat niet doen is ons advies: krijg geen aanrijding in België! Mogelijk dat u van te voren nog ergens een svi-verzekering kunt afsluiten, maar kijk van te voren goed of ook letsel in het buitenland gedekt is.

 

 

 

 

Uw verhaal samen met ons bespreken?

Dat kan geheel vrijblijvend!

Tijdens dit gesprek delen wij graag onze kennis en overleggen we de aanpak.

Indien nodig stappen we voor u naar de rechter.