Nazomer: letsel op de jaarmarkt
26 september 2023 
in Actueel

Nazomer: letsel op de jaarmarkt

De herfst is begonnen! Veel mensen vinden het jammer dat de zomer voorbij is. Toch zijn er ook een hoop mensen die de herfst juist heel leuk vinden. De vallende blaadjes, verschillende kleuren in de natuur, knus op de bank terwijl het buiten regent.. En ook: jaarmarkten en fairs. Deze zijn er veel in het najaar.

Iedereen komt naar een jaarmarkt om een leuke dag te hebben. Wat nou als je letsel oploopt op een jaarmarkt? De aansprakelijkheid kan dan soms best lastig vast te stellen zijn.

Aansprakelijkheid bij ongevallen op de jaarmarkt

Net als bij ieder ander ongeval, is er één ding het meest belangrijk als je betrokken bent bij een ongeval op de jaarmarkt. Dat is medische hulp zoeken. Het is het belangrijkst dat iedereen veilig en gezond is. Als je met meerdere mensen bent of het letsel is niet zo ernstig, is het goed om ook direct foto's te maken van de situatie waar het ongeval op de jaarmarkt heeft plaatsgevonden.

Soms zijn er attracties op een jaarmarkt. De exploitant (de eigenaar) van de attractie heeft de plicht om ervoor te zorgen dat de attractie veilig is voor bezoekers. Deze plicht betekent dat er regelmatig onderhoud uitgevoerd moet (laten) worden, inspecties moet doen en de veiligheidsvoorschriften na moet leven. Als het ongeval komt door nalatigheid van de exploitant, bijvoorbeeld door slecht onderhoud of het negeren van veiligheidsvoorschriften, kan de exploitant aansprakelijk worden gesteld voor het opgelopen letsel.

Letsel in attracties

Bij een ongeval op de kermis kun je verschillende soorten letsel oplopen. Letsel in attracties kan variëren van lichte verwondingen tot ernstige traumatische gebeurtenissen. Enkele voorbeelden van letsel die op de jaarmarkt kunnen voorkomen, zijn:

Verstuikingen en kneuzingen:

Het opeens stoppen of draaien van een attractie kan leiden tot spierverstuikingen en blauwe plekken. Dit kan bijvoorbeeld in de botsauto's gebeuren. Ook kun je vaak oude ambachten uitproberen op jaarmarkten, hierbij kun je blauwe plekken oplopen als je niet zo goed oplet of begeleid wordt.

Hoofdletsel

Als je niet goed bent vastgemaakt of de beugels niet goed zijn afgesteld in een attractie, kun je hoofdletsel oplopen. Dit komt gelukkig maar weinig voor.

Breuken:

Bij ongevallen waarbij mensen uit attracties vallen, kunnen botbreuken optreden. Dit komt gelukkig ook maar heel weinig voor. Je kunt ook iets breken als je bijvoorbeeld over een stroomkabel struikelt die niet goed vastgelegd is op de grond.

Schadevergoeding na een ongeval op de jaarmarkt

Als je het slachtoffer bent geworden van letsel op de jaarmarkt of een ander openbaar evenement door de nalatigheid van de exploitant of organisator, heb je mogelijk recht op schadevergoeding. Deze vergoeding kan medische kosten, verloren inkomsten, pijn en lijden, en andere uitgaven opvangen die samengaan met het opgelopen letsel.

Om een schadevergoeding te kunnen krijgen, moet je soms een juridische procedure starten. Het is goed om contact op te nemen met een letselschadeadvocaat die je kan helpen bij het beoordelen van jouw situatie. Hierna kan de letselschade advocaat je helpen met het nemen van de juiste stappen om uw rechten te beschermen.

In het kort kan het bezoeken van jaarmarkten en andere openbare evenementen heel leuk en opwindend, of juist ontspannend, zijn, maar letsel kan helaas voorkomen. Als dit gebeurt is het belangrijk om te weten waar je recht op hebt. Een letselschade advocaat van SAP Letselschade Advocaten kan je hierbij helpen. Wil je weten wat ze voor jou kunnen doen? Neem dan gratis en vrijblijvend contact op.

 

Uw verhaal samen met ons bespreken?

Dat kan geheel vrijblijvend!

Tijdens dit gesprek delen wij graag onze kennis en overleggen we de aanpak.

Indien nodig stappen we voor u naar de rechter.