Monstertruck Haaksbergen

Bij het Monstertruckdrama vielen op 28 september 2014 drie doden en 28 gewonden na het op het publiek inrijden van een grote stuntwagen, een zogenaamde Monstertruck. Het ongeval vond plaats tijdens een evenement georganiseerd door de Stichting Sterevenementen Haaksbergen. Hierbij reed de bestuurder over een stapel auto's en diende hij een bocht te maken, waarbij hij echter op het publiek inreed. Zowel menselijke fouten als technische problemen lagen aan de oorzaak van het ongeval. Ook had de Stichting zich vooraf onvoldoende verdiept in de risico's, alhoewel de gemeente wel een vergunning voor het evenement had uitgereikt. Meteen na het onderzoek werd een Schadeteam Haaksbergen opgericht, waar ook mr. Martin de Witte van SAP Advocaten aan deelnam.

Bestuurder en stichting

De rechtbank in Almelo heeft de bestuurder van de monstertruck in 2014 schuldig verklaard voor zijn "onzorgvuldig en verwijtbaar gedrag". Ook de Stichting Sterevenementen Haaksbergen kreeg toen een boete opgelegd van 25.000 euro omwille van de "nalatigheid en de gedeelde schuld". Hierdoor konden beiden in principe aansprakelijk gesteld worden voor de vergoeding van de schade van de slachtoffers, alhoewel er natuurlijk vragen zijn over de kapitaalkracht van dat duo. Het feit dat de chauffeur voor zijn stunt niet verzekerd was, is alvast niet bevorderlijk.

Aanvechten vergunning

Deze bekommernis bracht het Schadeteam Haaksbergen ertoe om de aansprakelijkheid elders te zoeken. Zij vochten de verleende vergunning aan opdat de slachtoffers ook de gemeente Haaksbergen aansprakelijk zouden kunnen stellen. Verschillende andere advocaten volgden die redenering. Uiteindelijk oordeelde de bestuursrechter in oktober 2015 dat de gemeente inderdaad nooit een vergunning had mogen uitreiken. Zo heeft de gemeente bijvoorbeeld nooit aandacht gehad voor de risico's van de omwonenden. Uiteindelijk dienden verschillende slachtoffers inderdaad een schadeclaim in tegen de gemeente. Onder andere door de tussenkomst van SAP Advocaten werden steeds meer documenten beschikbaar gesteld, waardoor de zaak in een definitieve plooi terechtkwam. Meer informatie of ook zelf uw verhaal met ons bespreken? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.

Uw verhaal samen met ons bespreken?

Dat kan geheel vrijblijvend!

Tijdens dit gesprek delen wij graag onze kennis en overleggen we de aanpak.

Indien nodig stappen we voor u naar de rechter.