Minder mobiel door je scootmobiel
30 november 2022 

Minder mobiel door je scootmobiel

Voor veel mensen zou een scootmobiel hun leven mobieler, makkelijker en veiliger moeten maken. Je hebt een scootmobiel namelijk niet voor niks. Je bent moeilijk ter been, hebt last van de longen of problemen met je evenwicht. Door een scootmobiel kun je dan gemakkelijker weer naar bijvoorbeeld de bakker of kijken bij de voetbalwedstrijd van je kind. Je valt minder makkelijk, dus je hebt minder ongevallen.

Helaas is dat laatste vaak niet het geval. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat een scootmobiel het gevaarlijkste vervoermiddel in het verkeer is. Er zijn met deze vervoermiddelen meer dodelijke ongelukken dan onder motorrijders.

Eenzijdige ongelukken

Het gebeurt relatief weinig dat er een andere persoon betrokken is bij een ongeluk met een scootmobiel. Bijna alle ongevallen zijn eenzijdig. In de meeste gevallen rijdt de persoon in de scootmobiel tegen een stoeprand of een lantaarnpaal aan. Het gevolg van dit soort eenzijdige ongelukken is vaak groter dan wanneer het bijvoorbeeld een fietser overkomt. Mensen die een scootmobiel gebruiken zijn minder mobiel, waardoor ze bijvoorbeeld minder makkelijk weer op kunnen staan.

Sneller op de rem

De meeste ongelukken hebben dus met obstakels te maken. Toch waren er in de periode van 2007 tot 2011 ook andere oorzaken. Ongeveer veertien procent van de slachtoffers van scootmobielongelukken liep letsel op door een eigen bedieningsfout. Ze draaiden per ongeluk de gas- en remfuncties om. Dit betekent dat als iemand wilde remmen, hij of zij per ongeluk juist extra gas gaf. Bij een stoplicht kan dit hele nare situaties opleveren. Maar ook andersom levert het problemen op: iemand wil optrekken en geeft daarom extra gas geven, maar gaat per ongeluk vol op de rem. In dat geval is er een grotere kans dat het voertuig kantelt en omvalt.

Vrijwillige cursus

Hoewel er voor iedere scootmobielgebruiker een cursus beschikbaar is, maakt lang niet iedereen hier gebruik van. Zou een verplichte cursus helpen? Minister Harbers denk van niet. Volgens de minister is voor mensen met een beperking een scootmobiel vaak de enige manier om zelfstandig en actief mee te kunnen doen aan de maatschappij. Als je de cursus verplicht stelt, zou je deze zelfstandigheid weg kunnen nemen.

Ben jij met je scootmobiel of op een andere manier het slachtoffer geworden van een verkeersongeval? Een letselschade advocaat van SAP staat met regelmaat verkeersslachtoffers bij en weet precies hoe jij het best geholpen kunt worden. Laat ons weten wat er gebeurd is en er wordt gratis en vrijblijvend contact met je opgenomen.

Uw verhaal samen met ons bespreken?

Dat kan geheel vrijblijvend!

Tijdens dit gesprek delen wij graag onze kennis en overleggen we de aanpak.

Indien nodig stappen we voor u naar de rechter.