Maria krijgt in principe identiteit van donorvader
05 november 2021 
in 2021

Maria krijgt in principe identiteit van donorvader

Donorkind Maria (23) krijgt waarschijnlijk toch te horen wie haar donorvader is.  Ze krijgt alsnog zijn persoonsgegevens, tenzij de donorvader ‘zwaarwegende belangen’ kan aantonen. SAP-advocaat Mark de Hek, spreekt van een grote stap in de goede richting.

De stichting Donorgegevens Kunstmatige Bevruchting (SDKB), die alle persoonsgegevens van spermadonoren beheert, heeft in een brief laten weten dat alle donorkinderen recht hebben op een belangenafweging, als zij kunnen aantonen dat ze verwekt zijn door een ‘bekende donor’, ook wel B-donor genoemd. In het geval van Maria, is dat bewijs er, nu de kliniek niet heeft betwist dat de betreffende donor een B-donor is. 

Volgens Mark de Hek is het voor het eerst dat de stichting uit eigen beweging besluit tot een belangenafweging. ,,Eindelijk wordt door SDKB onderkend dat een bekende donor niet zomaar zijn belofte kan breken.’’ aldus de Hek. 

De SDKB zal donor K34 laten weten dat zijn persoonsgegevens aan Maria verstrekt zullen worden. Vervolgens krijgt hij acht weken de tijd om op grond van ‘zwaarwegende belangen’ te melden dat dit niet kan. 

De Hek verwacht zeker dat donor K34 voor hem zwaarwegende belangen zal aandragen. ‘’Al kan ik mij niet voorstellen dat er een belang is dat zwaarder weegt dan het belang van een kind dat door zoveel juridische muren heeft moeten breken om hier te komen.’’

Ook Maria zelf is blij dat de belangen nu afgewogen gaan worden. ‘Ik vertrouw op een goede uitkomst.’

Verschillende media besteedden aandacht aan het onderwerp, waaronder:

De Volkskrant
AD
Hart van Nederland
Een Vandaag
Omroep Gelderland 

Uw verhaal samen met ons bespreken?

Dat kan geheel vrijblijvend!

Tijdens dit gesprek delen wij graag onze kennis en overleggen we de aanpak.

Indien nodig stappen we voor u naar de rechter.