John Roth: al dertig jaar lef en lol als letselschadeadvocaat
31 januari 2023 

John Roth: al dertig jaar lef en lol als letselschadeadvocaat

Wie SAP zegt, zegt John Roth. In zijn studententijd kwam hij erachter hoe je voor mensen het verschil kunt maken door ‘’je tanden in een zaak te zetten’’. Nu, dertig jaar later, is zijn beet nog even vast. ‘’Ik kan mij gelukkig nog steeds opwinden over cliënten die - naar mijn mening – tekort worden gedaan door verzekeraars’’, vertelt John.

Een gezamenlijke ontwikkeling

De juridische loopbaan van John begon toen hij ging studeren. Tijdens zijn werk bij een Rechtswinkel en een student-stage in de sociale advocatuur werd zijn wens om advocaat te worden geboren. De combinatie tussen het juridische en het menselijke aspect maakt de advocatuur voor hem zo boeiend. Het is ook daarom dat de ontwikkeling die SAP eind jaren negentig maakte, het werk voor hem nog leuker maakte. Vanaf dat moment zijn de advocaten binnen SAP zich volledig op letselschade gaan concentreren. Toen John in 1993 als advocaat-stagiair bij het kantoor begon was dat nog niet zo. Toen werden er ook veel arbeidsrecht- en best wat strafzaken behandeld. ‘’Ik heb bijvoorbeeld ook algemene voorwaarden gemaakt. Dat was toch wel een stuk minder leuk dan letselschadezaken. Huurrecht vond ik daarentegen wel erg leuk’’, denkt John terug.

John, wat heeft u grote oren…

Een andere mooie herinnering die erbovenuit steekt is een van de kerstvieringen. En wel die waarbij Nicole Bastiaans, Martin de Witte, Sander de Lang en John zelf (het toenmalige directieteam) verkleed in een donker bos een sprookje naspeelden. ‘’Nicole die verkleed was als Roodkapje, Martin als Grietje en Sander als Hans waren onvergetelijk. Ikzelf stond in een wolvenpak achter een boom te wachten tot het moment dat de Sappers voorbij kwamen lopen. Dan sprong ik achter de boom vandaan om mijn deel van het verhaal te doen’’, glimlacht John.

Van twee naar zeventien

John was de eerste advocaat-stagiair binnen SAP. Er waren in die tijd twee advocaten. Momenteel is SAP Letselschade Advocaten het grootste letselschadeadvocatenkantoor van Nederland met zeventien advocaten. John heeft deze hele groei meebeleefd. Steeds meer collega’s en meer boeiende zaken. En natuurlijk de vier verhuizingen: wat ooit begon op een verdieping aan de Spoorstraat, is geëindigd in een bijzonder eigen pand in een voormalig waterpompstation waar SAP tegenwoordig zit.

Het zoveel mogelijk weer op weg helpen van cliënten met letsel en zoeken naar creatieve oplossingen daarvoor. Dat is waarom John doet wat hij doet. De verschuiving van focus op de zak geld naar herstel binnen de letselschadebranche vindt hij dan ook een goede ontwikkeling.


Mooie zaken en een goede sfeer

Wat John vooral ziet als hij terugkijkt naar de afgelopen dertig jaar? ‘’Ik ben er trots op dat ik in deze dertig jaar heb mogen bouwen aan dit prachtige kantoor. Eerst als advocaat-stagiair en sinds 1999 als mede-eigenaar.’’ Wat betreft zaken heeft hij ook een favoriet: ‘’Ik kijk met plezier terug op het kort geding in 2000 tegen PTT-post waarmee voor postmedewerker Nanny Nooijen een rookvrije werkplek werd afgedwongen’’, vertelt John.
‘’En uiteraard mag ik de borrels bij SAP niet onvermeld laten als belangrijk en toch wel erg favoriet onderdeel van mijn werk. Die borrels zijn altijd gezellig. De goede sfeer heeft er in belangrijke mate aan bijgedragen dat ik het na dertig jaar hier nog steeds erg naar mijn zin heb.’’

Documentaire

Hoewel het binnen de advocatuur af en toe op een voetbaltransfermarkt lijkt, heeft John nooit de behoefte gehad om over te stappen naar een ander kantoor. ‘’Ik ben advocaat geworden en wilde dat ook blijven bij een kantoor waar ik mij al snel erg mee verbonden voelde. Een kantoor bovendien waar de tijd niet stil heeft gestaan.’’ Hiermee doelt hij onder andere op de vele verhuizingen en de gigantische groei die SAP doorgemaakt heeft. ‘’Het is geen moment saai geweest’’, gaat John verder. ‘’We hebben veel mooie zaken gehad en ook vele grote zaken.’’ John heeft bijvoorbeeld acht jaar aan de tabakszaak gewerkt. De zaak is verloren, maar John noemt het nog altijd een ‘unieke ervaring’. Cherry Duyns maakte zelfs een documentaire over deze zaak en de gevolgen hiervan.

Anders, maar toch gelijk

In de afgelopen decennia is er veel veranderd, maar ook veel gelijk gebleven.  ‘’Het is een heel ander kantoor dan dertig jaar geleden, maar in de kern is het nog steeds hetzelfde. Een kantoor waarbij humor en relativeringsvermogen belangrijk is, waar we niet bang zijn om onze nek uit te steken. Kort gezegd: lef en lol zijn belangrijk voor ons’’, aldus John.

En nu? ''Advocaat is wat mij betreft het mooiste vak dat er is, zeker in de letselschade. Ik blijf dit nog een tijdje doen!'

Uw verhaal samen met ons bespreken?

Dat kan geheel vrijblijvend!

Tijdens dit gesprek delen wij graag onze kennis en overleggen we de aanpak.

Indien nodig stappen we voor u naar de rechter.