Huis met ventilatie moeilijk te verkopen
15 mei 2008 

Huis met ventilatie moeilijk te verkopen

Algemeen Dagblad | AMERSFOORT – Vanwege de ongezonde ventilatie raken bewoners aan de Laakboulevard in Vathorst hun woningen erg moeilijk kwijt, is de ervaring van Henriëtte*.

,,De eerste vraag van potentiële kopers is: hebben jullie ventilatieproblemen? Niet gek, de gezondheid van je kinderen en jezelf staat natuurlijk voorop. Het vertrouwen bij kopers in zulke woningen is weg, horen we ook bij buren.’’ Alledrie haar kinderen hebben problemen met de luchtwegen in hun woning aan de Laakboulevard, vertelde Henriëtte gisterochtend tijdens het eerste Mediacafé De Stamtafel, van AD Amersfoortse Courant en Omroep Amersfoort, in Coffee Corazon. Het kostte Henriëtte een half jaar om bouwer Heijmans te laten onderzoeken of het balansventilatiesysteem in haar woning ‘ongezond’ is. ,,Ik kon niet eens een simpele afspraak met de bouwer maken, keer op keer heb ik gebeld, en gemaild,’’ zei ze tegenover interviewster Jantine Buitenhuis.

De Amersfoortse wethouder Van Daalen was getroffen door haar verhaal, verzekerde hij tijdens het stamtafeldebat waar hij letselschade-advocaat Martin de Witte tegenover zich vond. Volgens De Witte staat de ‘lijdensweg’ van Henriëtte niet op zichzelf. Hij wist de wethouder de gezondheidsklachten van zo’n 320 Vathorsters voor te leggen.

De controle op woningen met balansventilatie is volgens De Witte totaal ontoereikend. Hij wrijft het de wethouder herhaaldelijk in. Amersfoort had gezien de problemen met de luchtsystemen die landelijk al sinds 1980 bekend waren, gewaarschuwd moeten zijn, vindt De Witte. Ten slotte stuurde hij zelf maar een enquête rond in de wijk, met onrustbarende resultaten.

,,Hoe verklaart u die 300 klachten; en hoe gaat u ze oplossen? U kunt niet aantonen dat er echt wordt gecontroleerd, of dat daarover is overlegd met bouwers en inspecteurs. Als gemeente zou je je de ogen uit de kop moeten schamen.’’

Na het bekend worden van de eerste klachten heeft Amersfoort vorig jaar als eerste gemeente in Nederland GGD-onderzoek laten uitvoeren, beklemtoonde Van Daalen. Dat gezondheidsonderzoek wees op een verband tussen de balansventilatie en de gezondheidsproblemen, en bracht ruim dertig concrete klachten aan het licht.

Al tijdens de bouw hebben inspecteurs volgens Van Daalen steekproefsgewijs ventilatiesystemen gecontroleerd. De omvang van het probleem is volgens Van Daalen in kaart gebracht, waarna in 700 woningen controles zijn uitgevoerd. ,,Er zijn ventilatiesystemen opnieuw ingeregeld en andere maatregelen genomen.’’

Amersfoort is ook met het rijk in overleg om de wettelijke eisen voor woningen aan te passen. ,,Helaas blijkt dat woningen niet per se gezond zijn, als ze aan de wettelijke eisen voldoen.’’

Henriëtte riep in de omroepmicrofoon dat ze daar niets van begreep. ,,Het lijkt of ik in een totaal andere wereld leef: zelfs het maken van een simpele afspraak voor een meting lukte niet.’’

Toehoorders in het café hadden de indruk dat wethouder Van Dalen zich verschool achter procedures. ,,Je verwacht van een wethouder dat hij zich maximaal inspant voor de gezondheid van de bevolking, maar hij zegt hier alleen dat het ambtelijk wel degelijk keurig in orde is,’’ zei een van de bezoekers van Mediacafé De Stamtafel. Voor een ander had De Witte met 2-0 gewonnen.

*De echte naam van Henriëtte is bij de redactie bekend

Uw verhaal samen met ons bespreken?

Dat kan geheel vrijblijvend!

Tijdens dit gesprek delen wij graag onze kennis en overleggen we de aanpak.

Indien nodig stappen we voor u naar de rechter.