Het is weer winterbandenweer
06 december 2022 

Het is weer winterbandenweer

Het valt niet langer te ontkennen: de winter is er. Begin deze week viel de eerste sneeuw in Limburg. De voorspelling voor het eind van de week geeft zelfs temperaturen aan van onder het vriespunt. Sneeuw, ijzel, een nat wegdek en donkere dagen: allemaal omstandigheden die de kans op een verkeersongeval groter maken.  Winterbanden kunnen hiertegen helpen. Ze zijn namelijk speciaal gemaakt zodat ze extra grip hebben.

Winterbanden in de zomer

Onderzoek van BOVAG toonde aan dat in de zomer van 2021 bijna vijf en een half procent van de personenauto’s winterbanden had. Dat lijkt misschien een klein percentage. Als je kijkt naar de echte getallen gaat het om veel auto’s. Aan het begin van 2021 waren er volgens het CBS 8,686 miljoen auto’s in Nederland. Vijf en een half procent zijn dan bijna 478 duizend auto’s. De percentages blijven al een paar jaar hetzelfde, maar het totale aantal auto’s in Nederland stijgt. Hierdoor zijn er iedere zomer meer auto’s op de weg met winterbanden.

Zijn winterbanden in de zomer gevaarlijk?

Banden zijn banden, toch? Nee. Winterbanden zijn gemaakt van ander rubber dan zomerbanden. Het rubber van winterbanden is zachter. Dit heeft gevolgen met warmer weer. Dan is de remweg van een winterband namelijk langer dan de remweg van een zomerband. Ook is de rolweerstand hoger. Dit zorgt ervoor dat de banden sneller slijten. Met meer gesleten banden rijdt je minder zuinig. Met winterbanden rijden in de zomer is dus niet alleen slecht voor de veiligheid, maar ook voor je portemonnee.

 Wanneer rijd je met winterbanden?

Volgens bandenfabrikant Michelin zijn er twee ezelsbruggetjes om te onthouden wanneer je het best de zomerbanden om kunt wisselen voor winterbanden. De eerste gaat over temperatuur. Als het buiten kouder is dan zeven graden zijn zomerbanden minder effectief. Het kan natuurlijk zo zijn dat de temperatuur opeens zakt. Daarom heeft het andere geheugensteuntje met iets anders te maken: het moment dat de klok in oktober verzet wordt, is een goed moment om je banden om te wisselen.

Zijn winterbanden verplicht?

In Nederland is het niet verplicht om met winterbanden te rijden. Er zijn ook landen waar dit wel verplicht is. Meestal zijn dit landen waar vaker sneeuw ligt en waar meer hoogteverschil is. Als je op vakantie gaat, is het dus altijd goed om even te controleren of je in dat land winterbanden moet hebben.

Vierseizoenenbanden

Als je geen zin hebt om twee keer per jaar je banden te vervangen, is er een andere optie. Er bestaan tegenwoordig vierseizoenenbanden. Deze banden kunnen handig zijn voor mensen die niet zoveel rijden en in de winter niet afhankelijk zijn van hun auto. Als je de auto echt nodig hebt, ook wanneer het bijvoorbeeld gesneeuwd   heeft, is het nog steeds veiliger om wel met winterbanden te rijden.

Ben jij het slachtoffer geworden van een verkeersongeval? Een letselschade advocaat van SAP kan je helpen. Neem gratis en vrijblijvend contact op en kijk samen met een advocaat wat jouw opties zijn.

Uw verhaal samen met ons bespreken?

Dat kan geheel vrijblijvend!

Tijdens dit gesprek delen wij graag onze kennis en overleggen we de aanpak.

Indien nodig stappen we voor u naar de rechter.