Geen slokje niks: jonge bestuurder mag straks echt geen alcohol meer drinken
29 maart 2023 
in Actueel

Geen slokje niks: jonge bestuurder mag straks echt geen alcohol meer drinken

De meeste mensen weten dat het niet de bedoeling is om achter het stuur te kruipen na een paar biertjes te veel. Maar toch gebeurt het met enige regelmaat. Ook al heeft het niet altijd een ongeval tot gevolg, toch is het erg risicovol gedrag en kan het zowel jezelf als anderen in groot gevaar brengen.

Regels omtrent alcohol

In artikel 8 van de Wegenverkeerswet staat beschreven dat het verboden is om je met alcohol achter het stuur te bevinden. Daarbij geldt een andere limiet voor bestuurders die korter dan 5 jaar hun rijbewijs hebben (0,2 promille), dan voor ervaren bestuurders. Zij mogen niet meer deelnemen aan het verkeer vanaf een bloedalcoholgehalte van 0,5 promille.

Als het aan de Europese Commissie ligt komt hier verandering in. Beginnende automobilisten mogen dan namelijk in de eerste twee jaar na het behalen van hun rijbewijs helemaal geen alcohol meer drinken als ze nog gaan rijden*. Deze maatregel is volgens de Europese Commissie noodzakelijk. Jonge bestuurders van onder de 30 vertegenwoordigen slechts 8% van alle automobilisten. Toch zijn zij betrokken bij twee op de vijf dodelijke aanrijdingen.

Verkeersongevallen door dronken bestuurder

Onder invloed van alcohol de weg op gaan, maakt het risico op verkeersongevallen vele malen groter. Als je vier á vijf glazen alcohol drinkt is de kans op een verkeersongeval twee keer groter dan wanneer je nuchter bent. Na acht á negen glazen alcohol is de kans maar liefst zeventien keer zo groot.

Aansprakelijkheid bij letselschade

Bij een verkeersongeval onder invloed van alcohol is de aansprakelijkheid anders geregeld dan bij andere zaken. Een bestuurder kan alleen onder aansprakelijkheid uitkomen als hij bewijst dat het ongeval ook had plaatsgevonden als hij niet onder invloed was geweest. Als het de bestuurder niet lukt om dit te bewijzen, staat het vast dat de bestuurder aansprakelijk is voor de gevolgen van het ongeval.

In sommige gevallen zal de verzekeraar de schade van het slachtoffer op de dronken bestuurder kunnen verhalen. Dat betekent dat deze uiteindelijk zelf voor de kosten zal moeten opdraaien en deze zal moeten terug betalen aan de verzekeraar.  

Wat kunnen wij doen?

Ben je betrokken geweest bij een verkeersongeval waar alcohol in het spel was? Neem kosteloos en vrijblijvend contact met ons op om te kijken wat de mogelijkheden zijn voor het verhalen van een schadevergoeding.

*Het voorstel moet nog worden goedgekeurd door de 27 lidstaten en het Europees Parlement.

Uw verhaal samen met ons bespreken?

Dat kan geheel vrijblijvend!

Tijdens dit gesprek delen wij graag onze kennis en overleggen we de aanpak.

Indien nodig stappen we voor u naar de rechter.