Een ongeluk met een quad
06 november 2023 

Een ongeluk met een quad

Je ziet ze misschien niet dagelijks, maar toch wel af en toe: quads.

Om met een quad de weg op te mogen, moet je deze verzekeren. Volgens de wet moet je minimaal een WA-verzekering afsluiten voor je quad. Het afsluiten van deze verzekering voor een quad is lastiger dan het afsluiten van een verzekering voor een auto.

Een ongeluk met een quad

In het verkeer kun je een verkeersongeval krijgen. Net als met alle andere voertuigen kan je dat ook met een quad overkomen. De kans dat je door een verkeersongeval met een quad ernstig letsel oploopt is helaas wel groter dan bij een hoop andere voertuigen. Je bent op een quad bijvoorbeeld minder beschermd dan wanneer je in een auto zit.

Er zijn verschillende soorten quads en die hebben allemaal verschillende regels.

Het is bijvoorbeeld niet op alle quads verplicht om een helm te dragen. Een quad moet wel goedgekeurd worden voordat je er de openbare weg mee op mag. En dat niet alleen, je mag zonder goedkeuring van je voertuig ook niet op je eigen terrein rijden als dit terrein toegankelijk is voor openbaar verkeer. Een quad verzekering is niet mogelijk voor niet-goedgekeurde quads. Dit betekent ook dat je niet verzekerd bent als je met een niet-goedgekeurde quad een bezitting van iemand anders kapot maakt. Als je met een niet-goedgekeurde quad een ongeluk krijgt, ben je dan dus ook nooit verzekerd. Al met al is het dus geen goed idee om een niet-goedgekeurde en/of niet-verzekerde quad te hebben en te rijden.

Regels

Veel regels die voor automobilisten gelden, gelden ook voor de bestuurders van quads. Zo is het niet toegestaan om te bellen als dit niet handsfree is. Dit soort regels zijn er, net als bij auto’s, om ongelukken te voorkomen. Ook zijn er een paar soorten quads die op de snelweg mogen. Dit zijn quads die zijn goedgekeurd als personenauto of als driewielig motorrijtuig. Ook quads die harder kunnen dan 60 kilometer per uur mogen op de snelweg.

Schadevergoeding

Mocht het toch zo zijn dat je helaas in een quad ongeluk terecht komt, dan is dat natuurlijk heel vervelend. Net als met ieder ander ongeval heb je recht op schadevergoeding als je het slachtoffer bent van een quad ongeluk waar iemand anders aansprakelijk voor is. Dit kan zijn als het een aanrijding met iemand anders is. Het kan ook zijn dat je een quad gehuurd hebt op vakantie. Als je dan in een ongeval terecht komt omdat je bijvoorbeeld niet de juiste instructies gekregen hebt, kan het alsnog zijn dat iemand anders aansprakelijk is. Dit kan ook zo zijn wanneer het om een eenzijdig ongeval gaat. Om een schadevergoeding te kunnen krijgen moet je als eerst de andere partij aansprakelijk stellen.

Het is goed om daarvoor een letselschade advocaat in te schakelen. Op die manier heb jij de kans om rustig te herstellen zonder de zorgen.

Uw verhaal samen met ons bespreken?

Dat kan geheel vrijblijvend!

Tijdens dit gesprek delen wij graag onze kennis en overleggen we de aanpak.

Indien nodig stappen we voor u naar de rechter.