Een inhouse Rekenkamer, daar kun je op rekenen
23 maart 2023 

Een inhouse Rekenkamer, daar kun je op rekenen

Als iemand letselschade oploopt, heeft dat veel consequenties. Niet alleen lichamelijke of materiële consequenties. Er zijn uiteraard ook financiële consequenties. En vaak zijn dat er veel meer dan de cliënt zelf denkt. Sommige letselschade advocaten maken de letselschadeberekening zelf. Dit kan, omdat het berekenen gebeurt aan de hand van richtlijnen van de Letselschade Raad. Deze richtlijnen gaan bijvoorbeeld over reiskosten en kosten voor huishoudelijke hulp. Er zijn ook verschillende externe bureaus die schadeberekeningen maken voor verzekeraars en (advocaten van) slachtoffers. Hier worden de berekeningen gemaakt door rekenkundigen. Zij zijn gespecialiseerd in het maken van (ingewikkelde) letselschadeberekeningen.

Op de eerste verdieping van het pand van SAP Letselschade Advocaten aan de Hogeweg, aan het einde van de gang, vind je de enige kamer waar in dit gebouw drie mensen zitten. Het is De Rekenkamer. Er zijn meerdere kantoren die een of meerdere eigen rekenkundigen in dienst hebben. Je ziet het niet heel vaak, maar het is ook niet uniek.

Het beste voor de cliënt, dat is wat telt

Eén van de rekenkundige van SAP legt uit: ‘’Doordat we hier in huis zitten, kunnen we makkelijker schakelen. Hierdoor is er een kortere doorlooptijd. We nemen de advocaten en cliënten mee in het proces van hun dossiers. Dit zorgt ervoor dat de advocaten zelf ook steeds meer kennis krijgen. De schadevordering is beter onderbouwd en dus kunnen we op deze manier de cliënten op de beste en meest efficiënte manier helpen.’’

Buiten de juiste cijfers en kosten, heeft een deskundige schadeberekening nog een ander voordeel. Het kan de bewijspositie versterken. In het verleden heeft de rechter al vaker geoordeeld dat de verklaring van een partijgetuige in combinatie met een schadeberekening zwaarder weegt dan een verklaring zonder schadeberekening. Dus ook is een advocaat vaak in staat om de (standaard) letselschade berekening te maken, het inschakelen van een rekenkundige kan de positie in een zaak wel degelijk versterken.

Korte lijntjes

Ook voor een cliënt heeft een inhouse Rekenkamer toegevoegde waarde. De cliënt heeft de advocaat en de rekenkundige onder één dak zitten. Er zijn korte lijntjes tussen alle drie de partijen (de cliënt, de advocaat en de rekenkundige). En de cliënt weet dat er vlotte communicatie is tussen zijn of haar advocaat en de rekenkundige.

Eén van onze advocaten vertelt eigenlijk ook alleen voordelen te zien van de situatie bij SAP. ‘’Doordat we zelf rekenkundigen hebben, kunnen we ook makkelijker voor kleine zaken overleg hebben. De zaken waar je het anders misschien zonder inzichten van een rekenkundige zou doen. Het is ook prettig dat alle schadestaten binnen het kantoor uniform zijn.’’

Uw verhaal samen met ons bespreken?

Dat kan geheel vrijblijvend!

Tijdens dit gesprek delen wij graag onze kennis en overleggen we de aanpak.

Indien nodig stappen we voor u naar de rechter.